In luna mai 2011, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2008 lei, cu 2,8% mai mic decat luna precedenta, iar castigul salarial mediu nominal net a fost de 1458 lei, in scadere fata de luna anterioara cu 40 lei (-2,7%), potrivit datelor furnizate marti de Institut National de Statistica (INS).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (3698 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (854 lei).
Scaderea castigului salarial mediu net in luna mai fata de luna anterioara se explica prin acordarea de prime ocazionale (prime de Paste), ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paste) ori prin realizarea productii si incasari mai mari (functie de contracte) in luna aprilie 2011. De asemenea, castigul salarial mediu net din luna mai 2011 a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice ori angajarii de personal cu castiguri salariale mici, potrivit INS.
Datele INS arata ca
cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, curprinse intre 10 si 14%, s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, captarea, tratarea si distributia apei.
Cresteri ale castigului salarial mediu net in luna mai fata de luna precedenta, din activitatile
sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte), precum si platii integrale a drepturilor salariale, in unele unitati economice care, in lunile precedente, s-au confruntat cu dificultati financiare.
Potrivit informatiilor furnizate de INS,
cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net, de 3% - 5%, din sectorul economic, s-au inregistrat in domeniul tabacirii si finisarii pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarii articolelor de imbracaminte, depozitarii si activitatilor auxiliare pentru transport.
In sectorul bugetar s-au inregistrat
usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna aprilie in administratia publica (-0,7%) si invatamant (-0,1%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net din luna mai a crescut (+0,4%) ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului din aceste unitati.
Conform INS, fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/20103) castigul salarial mediu net din luna mai 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,5% in invatamant, cu 14,6% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 9,7% in administratia publica.
Comparativ cu luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna mai 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,0% in administratia publica, 13,5% in invatamant, respectiv cu 12,7% in sanatate si asistenta sociala.
Fata de luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,1%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 94,2%.
Comentarii articol (1)