In primele doua luni ale lui 2012, comertul cu amanuntul, atat serie bruta, cat si serie ajustata, a inregistrat cresteri cu 5% fata de aceeasi perioada din 2011.Cele mai vandute produse din primele luni ale anului au fost cele alimentare, bauturile si tutunul, dar si carburantii pentru autovehicule, arata un studiu recent al Institutului National de Statistica (INS).
Astfel, in ianuarie-februarie 2012, au crescut vanzarile la produsele alimentare, bauturi si tutun (cu 5,2%), la produsele nealimentare (cu 1,8%), dar si la carburantii pentru autovehicule in magazine specializate (cu 11,7%).
Potrivit datelor furnizate de INS, si luna februarie 2012 a inregistrat cresteri
fata de februarie 2011, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, inregistrand o crestere de 1,3% , datorata vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (cu 7,8%).
Ca serie ajustata, cifra de afaceri in comert a crescut cu 3% in februarie 2012 fata de aceeasi luna in 2011, crestere datorata vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (7,2%).
Scaderi s-au inregistrat la vanzarile de produse nealimentare (0,9%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (0,1%), se arata in studiu.
Februarie 2012 comparativ cu ianuarie 2012
Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a scazut cu 1,7% in februarie 2012, comparativ cu ianuarie, iar asta s-a datorat scaderilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (-5,2%). Totodata, a scazut si comertul carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-4,9%).
Daca vanzarile de produse nealimentare au scazut, produsele alimentare, bauturile si tutunul, au avut o crestere de 5%, precizeaza studiul INS.
In ceea ce priveste cifra de afaceri pentru comert, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, aceasta a scazut cu 2,5% in februarie, fata de luna ianuarie, datorata scaderii vanzarilor de produse nealimentare (cu -5%) si de carburanti pentru autovehicule, in magazine specializate (-7,2%).
Comentarii articol (0)