Legea nr. 82/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 406 din 18 iunie 2012.
Legea se va aplica atat persoanelor fizice, cat si celor juridice, iar potrivit acesteia, vor fi stocate date privind sursa si destinatia unei comunicari, fie ca este vorba de un apel telefonic, e-mail sau sms, precum si date privind data, ora si durata respectivei comunicari. De asemenea, vor fi stocate datele necesare pentru identificarea tipului de comunicare, a echipamentului de comunicatie al utilizatorului, precum si date pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile. Aceste informatii se pastreaza timp de 6 luni de la data efectuarii comunicarii, urmand ca la finalul acestei perioade sa fie distruse ireversibil.
Totusi, se stabileste expres ca legea nu vizeaza continutul comunicarii sau informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.
Informatiile stocate de operatori vor fi utilizate "in cadrul activitatilor de prevenire,de cercetare, de descoperire si de urmarire penala a infractiunilor grave sau pentru rezolvarea cauzelor cu persoane disparute ori pentru punerea in executare a unui mandat de arestare sau de executare a pedepsei".
Respinsa de Senat in decembrie 2011, aceasta lege nu este o noutate in Romania. La sfarsitul anului 2008, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii.
Legea avea la baza Directiva europeana 2006/24/CE, adoptata in 2006, care prevede obligatia furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii de a asigura crearea unor baze de date in vederea pastrarii, pe o perioada de timp cuprinsa intre 6 si 24 de luni, sub rezerva conditiilor prevazute de directiva, cu scopul ca aceste date sa fie folosite pentru prevenirea, cercetarea, descoperirea si urmarirea penala a infractiunilor si, in special, a criminalitatii organizate.
Insa, in octombrie 2009, Curtea Constitutionala a hotarat, prin Decizia nr. 1258, ca prevederile acestei legi sunt neconstitutionale, iar actul normativ a fost abrogat.
Ce alternative avem?
Bogdan Manolea puncteaza pe blogul lui urmatoarele alternative la noua situatie creata:
- se poate contesta legea la Curtea Constitutionala, se poate contesta directiva (care oricum este in proces de revizuire). Trebuie nervi, cap si insistenta. Dar se poate. (si este evident cea mai buna solutie)
- nu mai folositi solutiile de telefonie ale operatorilor romani, ci treceti pe serviciile VoIP ale Skype sau alti operatori din SUA - legea nu li se aplica si lor. Oricum, iesiti si mai ieftin.
- nu folositi o adresa de email de la RDS, Romtelecom sau UPC (unde exista obligatia de pastrarea a datelor de trafic legate de email). Folositi in schimb Gmail, Yahoo sau Hotmail - oricum merg mai bine si sunt mai sigure. Si nici celor din urma nu li se aplica legea romana. Si mai sunt si in cloud.
- invatati ce inseamna criptare, PGP, Truecrypt, servere si servicii de tip Proxy sau ToR.
Comentarii articol (35)