Potrivit Deloitte, in majoritatea celor 24 de tari in care s-a efectuat studiul, companiile au o relatie buna cu autoritatile fiscale locale, in timp ce, in Romania, peste 15% dintre respondenti declara ca au o relatie proasta sau foarte proasta cu Fiscul. In acelasi timp, peste 21% dintre cei chestionati se confrunta cu dificultati in relatia cu departamentul responsabil de impozitul pe profit, iar 20%, in relatia cu directia care administreaza TVA.
Mai mult, in ceea ce priveste gradul de incertitudine fiscala, Romania este fruntasa, astfel ca peste 55% dintre cei chestionati sustin ca nu au incredere in regimul fiscal. Studiul arata, totodata, ca principala cauza a incertitudinilor este frecventa schimbarilor legislative, urmata indeaproape de durata excesiva a litigiilor fiscale, dar si de lipsa de consistenta de care dau dovada autoritatile la nivel de doctrina si norme metodologice.
La polul opus, cu cel mai ridicat nivel de incredere, se afla Elvetia, unde peste 80% dintre respondenti au declarat ca au incredere in regimul fiscal.
Studiul mai arata ca, desi divergentele cu autoritatile fiscale locale sunt in general rezolvate prin recurs administrativ, romanii nu considera ca o asemenea metoda ar genera o solutie satisfacatoare.
Totodata, conform Deloitte, majoritatea respondentilor (83%) au incredere ca vor beneficia de un tratament corect din partea Fiscului in cazul unui litigiu in instant, daca un recurs administrativ ar esua. In schimb, peste 43% dintre contribuabilii romani nu cred ca vor avea parte de un tratament corect din partea ANAF, acestia sustinand ca au depus in trecut plangeri cu privire la tratamentul incorect sau neprofesionist primit din partea autoritatilor fiscale locale.
Studiul Deloitte a fost realizat in baza a raspunsurilor a 1.328 de respondenti din 24 de tari din regiunea EMEA.
Comentarii articol (1)