Potrivit studiului GfK, situatia economica generala din majoritatea tarilor europene nici nu s-a deteriorat cu adevarat in lunile de vara, nici nu a inregistrat vreo imbunatatire propriu-zisa. Consumatorii se asteapta in continuare ca puterea economica sa scada si mai mult. Somajul a crescut si el, din nou, in aproape toate tarile, media la nivel de Europa fiind acum de circa 11 procente.
Guvernele continua sa incerce sa isi aduca deficitele de stat sub control prin masuri stricte de austeritate, inclusiv prin marirea impozitelor. In statele aflate in centrul crizei, aceasta determina, intr-o masura tot mai mare, populatia sa organizeze proteste. Multi consumatori nu pot face fata altor reduceri, si nu sunt de acord sa imparta povara masurilor luate de guvernele lor fara certitudinea ca acestea le vor ameliora situatia.
Romania: pesimism in ciuda cifrelor economice acceptabile
"Anul acesta, se anticipeaza ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei va creste cu 0,5%. Somajul este scazut, situandu-se sub cinci procente. Economia si moneda trebuie sa se stabilizeze treptat. Romania este a doua cea mai saraca tara din UE. In perioada verii, presedintele si primul ministru s-au luptat pentru putere. Aceasta lupta a culminat cu un referendum organizat pentru demiterea presedintelui, invalidat din cauza numarului mic de votanti", se precizeaza in studiul mentionat.
Conform sursei citate, aceste evenimente au afectat in mod clar starea de spirit a populatiei. Gradul mic de incredere in elita politica deja existent a scazut din nou. Increderea ca politicienii vor stabiliza economia Romaniei si o vor dirija spre crestere pe termen lung a scazut. In general, 73% din populatie considera ca situatia economica este mai rea decat acum un an.
Asteptarile privind starea economiei: -20,4
Asteptarile privind veniturile: -14,1
Dorinta de cumparare: -25,2
Romanii cred, totusi, in cresterea salariilor
Conform GfK, cele mai mici sperante in ceea ce priveste cresterea veniturilor au fost exprimate de consumatorii din Italia, Spania ?i Grecia. Pe de alta parte insa, cele mai ridicate valori ale indicatorului se inregistreaza in Germania, Austria si Romania.
Astfel, de la mijlocul lui 2011, asteptarile privind veniturile s-au imbunatatit in Romania, cu toate ca in iulie s-a inregistrat din nou o usoara scadere. Indicatorul se situeaza in prezent la -14,1 puncte. El a atins valoarea minima in iunie 2010, cand s-a situat la -72,7 puncte. Se anticipeaza ca randamentul economic sa fie slab anul acesta, preconizandu-se o crestere de 0,5%. Aceasta este o pozitie relativ buna comparativ cu multe tari europene care continua sa lupte cu recesiunea.
Somajul este coborat, la 4,9%, insa tarifele si salariile sunt printre cele mai mici din UE. Este putin probabil ca situatia sa se schimbe prea mult in viitor, intrucat, chiar daca economia evolueaza bine, perspectivele de crestere sunt mici. Consumatorii romani sunt si ei foarte constienti de situatie.
Studiul GfK Climatul de consum MAXX are la baza interviuri cu consumatori efectuate lunar, la insarcinarea Comisiei Europene, in toate tarile UE.
Comentarii articol (2)