Modificarea Codului fiscal este prevazuta in OUG nr. 111/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 809 din 19 decembrie. Noile reglementari fiscale permit contribuabililor sa decida daca vor sau sa aplice sistemul TVA la incasare.
Astfel, conform art. II din OUG nr. 111/2013, incepand din 1 ianuarie, contribuabilii care aplica in acest moment sistemul de TVA la incasare au la dispozitie doua variante:
1. Cotinua aplicarea TVA la incasare, daca indeplinesc conditiile de eligibilitate
In aceasta situatie ei nu trebuie sa depuna nicio notificare, Fiscul considerand ca au optat pentru continuarea aplicarii sistemului
2. Solicita sa nu mai aplice sistemul TVA la incasare
Contribuabilii pot opta pentru a nu mai aplica sistemul TVA la incasare oricand in cursul anului 2014 prin depunerea unei notificari la Fisc pentru a fi radiati din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.
Concret, cei care vor sa renunte acum la TVA la incasare trebuie sa depuna la Fisc formularul 097, care a fost modificat de Fisc prin Ordinul nr. 3884/3013 pentru a permite optiunea. Pana acum notificarea putea fi depusa pentru a renunta la sistemul de TVA la incasare numai de catre contribuabilii care nu mai indeplineau conditiile de eligibilitate. Prin modificarile operate de ANAF, in notificare a fost inclus un nou camp care permite renuntarea la sistem prin optiune, chiar daca contribuabilul indeplineste conditiile de eligibilitate:
Noul model al notificarii 097 a fost publicat de Fisc pe pagina sa de internet, iar ordinul care il aproba - Ordinul ANAF nr. 3884/3013 - a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 10 din 8 ianuarie.
Potrivit lui Bogdan Costea, expert contabil la Viboal FindEx, formularul poate fi depus oricand intre 1 si 25 ale lunii pentru a renunta la sistemul de TVA la incasare.
Totusi, depunerea notificarii nu inseamna ca firmele vor putea renunuta la sistem imediat.
Conform Codului fiscal, sistemul de TVA la incasare nu se va mai aplica incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care s-a depus notificarea.
Practic, daca depuneti notificarea in luna ianuarie, nu veti mai aplica TVA la incasare de la:
- 1 februarie – daca platiti si declarati TVA lunar (aveti ca perioada fiscala luna calendaristica)
- 1 aprilie – daca platiti si declarati TVA trimestrial (aveti ca perioada fiscala trimestrul)
Renunti sau ramai cu TVA la incasare? La ce sa fii atent
“ In opinia mea, pentru a decide daca este sau nu avantajos acest sistem ar trebui analizat domeniul de activitate al companiei si termenele de plata aplicate de aceasta cu furnizorii si clientii. De exemplu, pentru companiile care activeaza in comertul cu bunuri si unde termenele de plata sunt destul de extinse se poate dovedi benefic acest sistem intrucat nu mai exista o conditionare de plata a TVA la 90 de zile. Practic TVA se va colecta si vira la stat in momentul in care se incaseaza si facturile de la clienti. Bineinteles, in acelasi timp sistemul va incuraja companiile sa isi plateasca si furnizorii pentru a putea beneficia de dreptul de deducere a TVA la achizitii. Oarecum ii va responsabiliza pe antreprenori in ceea ce priveste plata furnizorilor”, a explicat Bogdan Costea.
Specialistul a precizat ca, pentru a lua aceasta decizie, firmele ar trebui sa ia in calcul si sistemul de TVA pe care il aplica clientii cu care acestea lucreaza (cel obisnuit sau cel la incasare).
“Astfel, in masura in care clientul este o companie mare care nu poate aplica acest sistem, iar majoritatea furnizorilor sunt companii care aplica acest sistem, atunci se poate exercita o presiune financiara destul de mare asupra clientului intrucat acesta va colecta TVA la facturare dar va deduce la plata, aspect ce se poate dovedi nebenefic si care poate conduce la decizia clientului de a colabora doar cu furnizori care nu aplica acest system”, a adaugat Costea.
Descarca notificarea 097, care iti permite sa renunti la sistemul TVA la incasare, din fisierul atasat acestui articol!
Comentarii articol (17)