Sigismund Bathory a renuntat pe 29 martie 1599 la tronul Transilvaniei, iar Dieta Transilvaniei l-a ales principe pe cardinalul Andrei Bathory. Acesta era apropiat al politicii polone, ceea ce a insemnat renuntarea Transilvaniei la o politica ofensiva fata de Imperiul Otoman, mentioneaza Wikipedia.
Pe 26 iunie 1599 domnul Tarii Romanesti, Mihai Viteazul, care in decembrie 1596 (dupa batalia de la Keresztes) facuse pace cu turcii si primise steag de domnie de la Inalta Poarta, a incheiat la Targoviste un tratat cu Andrei Bathory, prin care recunostea suzeranitatea acestuia si-i promitea ca-l va anunta asupra oricarei primejdii.
In schimb Andrei Bathory a recunoscut domnia ereditara asupra Tarii Romanesti in familia lui Mihai Viteazul.
Mihai Viteazul, ca si imparatul Rudolf al II-lea, dorea inlaturarea lui Andrei Bathory si scoaterea Transilvaniei din sistemul politic polon favorabil aliantei otomane. In octombrie 1599 Mihai Viteazul l-a invins la Selimbar pe Andrei Bathory si a ajuns la Alba Iulia, proclamandu-se domn al Transilvaniei.
Aflati din slide-ul urmator despre un alt eveniment important petrecut de-a lungul timpului.
Ceremonia oficiala de ianugurare a salii Royal Albert Hall a avut loc pe 29 martie 1871 si a fost deschisa de regina Victoria.
Initial, sala trebuia sa fie numita The Central Hall of Arts and Sciences (n.r. Sala Centrala de Arte si Stiinte), dar atunci cand s-a pus piatra de temelie numele a fost schimbat de regina Victoria in Royal Albert Hall of Arts and Sciences (n.r. Sala Regala Albert de Arte si Stiinte), in memoria sotului ei decedat, Printul Albert.
Sala, care are o capacitate de peste 5000 locuri, este situata in Londra si este cunoscuta pentru balurile anuale de vara care se organizeaza aici din 1941. De la deschiderea din 1871, cei mai faimosi artisti ai lumii au aparut pe scena acestei sali, care a devenit una dintre cele mai pretuite cladiri din Marea Britanie.
Mai departe, cititi despre prima naveta care a zburat in jurul planetei Mercur.
Mariner 10 a devenit pe 29 martie 1974 prima naveta americana de explorare, fara echipaj uman, care a vizitat planeta Mercur, trimitand peste 2000 de imagini pe Pamant. La acea data, naveta s-a apropiat de Mercur la o distanta de 703 kilometri.
Cel de al doilea zbor al navetei Mariner 10 in jurul planetei Mercur a avut loc pe 21 septembrie 1974, iar cel de al treilea in octombrie 1974
Mariner 10 a fost prima nava spatiala care a folosit metoda de accelerare gravitationala cu ajutorul planetei Venus. Metoda se foloseste pentru a altera cursul initial in drum spre orbita lui Mercur. Aceasta manevra, inspirata de calculele de mecanica orbitala ale omului de stiinta italian Giuseppe Colombo, a pus sonda pe o orbita care a adus-o de mai multe ori langa Mercur. Mariner 10 a folosit presiunea radianta a soarelui asupra panourilor sale fotovoltaice pentru prima data ca modalitate de control a altitudinii.
Dati mai departe!
Romania a aderat la NATO pe 29 martie 2004.
Tara noastra a solicitat formal aderarea la NATO in 1993. Un an mai tarziu, Romania a fost primul stat care raspunde invitatiei lansate de NATO de a participa la Parteneriatul pentru Pace, program destinat cooperarii euro-atlantice in materie de securitate, cu rol major in procesul de includere a noi membri in NATO.
In aprilie 1999, NATO a lansat Planul de actiune in vederea admiterii de noi membri (Membership Action Plan - MAP). In cadrul acestui mecanism, Romania si-a elaborat propriul Plan national anual de pregatire pentru aderare (PNA), care stabileste obiective, masuri si termene de realizare in vederea orientarii, sustinerii si evaluarii eforturilor facute in pregatirea pentru aderarea la Alianta.
La Summit-ul NATO de la Praga (21-22 noiembrie 2002), pe baza evaluarii progreselor inregistrate de statele candidate, sefii de state si de guverne ai tarilor membre ale NATO au decis invitarea Romaniei, alaturi de alte sase state – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, sa inceapa convorbirile de aderare la Alianta Nord-Atlantica.
Ambasadorii statelor membre NATO au semnat Protocoalele de aderare la NATO pentru Romania si celelalte sase state invitate sa adere, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Bruxelles. Dupa semnarea Protocoalelor, pentru acomodarea cu modul de lucru al NATO, statele invitate au fost implicate treptat in activitatile Aliantei, prin participarea, ca observatori, la lucrarile majoritatii structurilor aliate.
Cititi in slide-ul urmator despre personalitatile care s-au nascut pe 29 martie.
- 1790: John Tyler, al zecelea presedinte al Statelor Unite
- 1815: Costache Caragiale, dramaturg si actor roman, primul director al Teatrului National din Bucuresti
- 1873: Tullio Levi-Civita, matematician italian
- 1902: Marcel Ayme, dramaturg francez
- 1927: John Robert Vane, biochimist englez, laureat al Premiului Nobel
Cititi mai departe!
- 1772: Emanuel Swedenborg, filosof si om de stiinta suedez
- 1792: Regele Gustav al III-lea al Suediei
- 1870: Paul-Emile Botta, consul, arheolog francez
- 1891: Georges Seurat, pictor francez neoimpresionist
- 1912: Robert Falcon Scott, explorator antarctic britanic
Comentarii articol (0)