Bugetarii care au obtinut venituri de natura salariala nelegale vor fi exonerati de la restituirea sumelor, dupa cum se arata Legea nr. 124/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 700, din 24 septembrie.
"Se aproba exonerarea de la plata pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala, pe care personalul prevazut la articolul 1 (personalul bugetar , n.r.) trebuie sa le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control, a unor prejudicii", se arata in documentul citat, ce va intra sambata in vigoare.
De asemenea, conform reglementarilor, se exonereaza de la plata:
- sumele nerecuperate de catre institutiile publice reprezentand contravaloarea tichetelor cadou acordate in anii 2008 si 2009 prin hotarari ale consiliilor locale, pe care personalul din invatamantul preuniversitar de stat trebuie sa le restituie drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control, a unor prejudicii.
- sumele nerecuperate de catre institutiile publice reprezentand plata indemnizatiilor pentru concediile medicale ale salariatilor suportate integral din credite primite de la bugetul de stat si nerecuperate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, in termenul legal de prescriptie, respectiv la finele lunii decembrie 2013, pe care persoanele identificate de angajator ca responsabile trebuie sa le restituie drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control, a unor prejudicii.
- sumele nerecuperate de catre institutiile publice reprezentand plata de despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate, alte drepturi precum si despagubiri morale catre salariatii disponibilizati din administratia publica centrala si locala ca urmare a punerii in aplicare a unor acte normative emise de Guvernul Romaniei si ulterior respinse sau declarate neconstitutionale, acordate in baza hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile sau, dupa caz, definitive de reintegrare, si care au fost retinute de Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control ca fiind prejudicii.
- sumele reprezentand plata salariilor si alte drepturi salariale acordate salariatilor care au fost numiti in functii publice in temeiul unor acte normative emise de Guvernul Romaniei si care au continuat exercitarea functiilor si dupa respingerea sau declararea lor ca fiind neconstitutionale, si care au fost retinute de Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control ca fiind prejudicii.
Mai mult decat atat, desi, in forma initiala, documentul stabilea ca sumele recuperate deja ca urmare a deciziilor de impunere nu vor fi restituite bugetarilor, acest articol a fost eliminat.
Prin urmare, avand in vedere ca Legea nr. 124/2014 nu contine si aceasta mentiune, statul poate reveni pe viitor asupra deciziei si poate decide restituirea catre bugetari a sumelor recuperate deja. Aceasta masura nu ar fi o noutate, intrucat deja a fost adoptata in cazul parintilor si pensionarilor.
Puteti consulta in fisier atasat proiectul de lege, in varianta pregatita pentru promulgare. In zilele urmatoare, veti putea consulta legea in sectiunea noastra de legislatie.
--
Proiectul de lege privind exonerarea de la plata a bugetarilor a fost inregistrat pentru prima data in Parlament in luna iunie 2013. La acea data, documentul prevedea doar scutirea de la plata a profesorilor din trei localitati din judetul Hunedoara, fiind adoptat de ambele camere ale Legislativului si trimis la promulgare.
Totusi, presedintele nu a semnat decretul de promulgare, ci o cerere de reexaminare in care puncta faptul ca prevederile sunt discriminatorii, deoarece se aplica doar personalului incadrat in unitatile de invatamant si numai celor din localitatile Lupeni, Petrosani si Vulcan, jud. Hunedoara.
"Mai mult decat atat, consideram ca se instituie o situatie discriminatorie si fata de persoanele care au restituit sumele datorate sau o parte din ele […]. Desi se afla in aceeasi situatie juridica, persoanele vizate nu vor beneficia de acelasi tratament juridic, fiind incalcat principiul egalitatii in drepturi", se mai arata in cererea de reexaminare a presedintelui.
Ca urmare a acestei cereri, propunerea legislativa a intrat din nou in dezbaterea Parlamentului, pentru a parcurge traseul legislativ, iar Comisia pentru munca, familie si protectie sociala este cea care a intocmit raportul asupra reglementarilor.
Membrii Comisiei au reanalizat legea trimisa la promulgare si motivele cererii de reexaminare si au hotarat sa admita in parte cererea de reexaminare a presedintelui Romaniei si, de asemenea, sa adopte un raport de admitere cu amendamente a legii privind unele masuri referitoare la veniturile de natura salariala ale personalului platit din fonduri publice.
Astfel, au fost eliminate dispozitiile limitative referitoare la personalul incadrat in unitatile de invatamant din Lupeni, Petrosani si Vulcan, prevederile fiind modificate dupa cum urmeaza: "Prezenta lege se aplica personalului ale carui venituri de natura salariala au fost stabilite in baza Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, cu modificarile si completarile ulterioare".
Comentarii articol (20)