Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 141/2014 privind evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule sau tramvaie a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 683, din 18 septembrie 2014, urmand a intra in vigoare in 18 octombrie.
Documentul stabileste ca se va implementa o aplicatie informatica ce va cuprinde o evidenta a permiselor de conducere retinute, precum si a amenzilor primite de soferi.
Potrivit prevederilor, inclusiv mentiunile privind permisele de conducere retinute si sanctiunile aplicate vor fi introduse in aplicatia informatica de catre structurile de politie autostrazi, Brigada Rutiera sau serviciul rutier competent. Mai mult, politia rutiera poate modifica sau sterge aceste mentiuni.
De asemenea, procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, prin care au fost aplicate sanctiuni contraventionale complementare, se transmit cel mai tarziu in prima zi lucratoare care urmeaza celei in care au fost intocmite, in copie, politiei rutiere competente, care va introduce mentiunile in aplicatia informatica.
"Mentiunile privind permisele de conducere retinute si sanctiunile aplicate, implementate in aplicatia informatica, se sterg automat in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost savarsita fapta", se mentioneaza in ordinul publicat joi.
De la aceasta regula, insa, vor fi exceptate mentiunile introduse in urmatoarele situatii:
a) ca urmare a constatarii unor fapte ce constituie infractiuni care au avut ca rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsite din cauza nerespectarii regulilor de circulatie;
b) ca urmare a constatarii unor fapte ce constituie infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice;
c) ca urmare a existentei unei hotarari judecatoresti definitive care prevede interzicerea exercitarii dreptului de a conduce vehicule;
d) cand permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale, precum si atunci cand a fost obtinut in perioada in care titularul permisului de conducere era cercetat sau judecat in cadrul unui proces penal pentru savarsirea unei infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.
In cazurile de mai sus, mentiunile privind permisele de conducere retinute si sanctiunile aplicate se sterg automat din aplicatia informatica in termen de:
- 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care titularul unui permis de conducere, anulat in conditiile Codului rutier, a obtinut un nou permis de conducere;
- 15 ani de la data de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost savarsita fapta, in situatia in care titularul unui permis de conducere, anulat in conditiile Codului rutier, nu a mai obtinut un nou permis de conducere.
In ceea ce priveste mentiunile privind permisele de conducere retinute si sanctiunile aplicate, introduse in aplicatia informatica in baza proceselor-verbale de constatare a contraventiilor care ulterior au fost anulate in conditiile legii, acestea se sterg din aplicatia informatica in termen de 30 de zile de la data la care politia rutiera competenta a luat la cunostinta de hotararea definitiva prin care a fost admisa plangerea.
"Istoricul sanctiunilor la regimul circulatiei pe drumurile publice, aplicate titularului permisului de conducere, se comunica la cererea acestuia, pentru perioada solicitata, de catre politia rutiera pe raza careia titularul permisului de conducere isi are domiciliul sau resedinta, potrivit evidentei din aplicatia informatica, in termen de 15 de zile de la data inregistrarii cererii", se mai arata in Ordinul MAI.
Puteti consulta aici propunerea legislativa a MAI. Vom reveni cu varianta finala a documentului, asa cum a fost publicata in Monitorul Oficial, in cursul saptamanii viitoare.
Comentarii articol (1)