De luni pana vineri (29-03 Octombrie), in intervalul orar 15:00-17:00, au luat cuvantul profesionisti consacrati, dornici sa le impartaseasca sincer experientele lor de viata, cu bune si cu rele, in speranta ca le vor servi drept inspiratie si ii vor ajuta sa isi descopere vocatia si sa identifice solutiile optime pentru viitorul profesional.
Bogdana Elena Simionescu, Oana Neagu, Jean Dumitrascu, Olimpia Doru, Gabriel Cazan, Ania Dana Cazan, Ion Sanduloiu, Octavian Sachelarie, Andreea Codrea, Inga Tigai, Dragos Dragoteanu, Dan Florin, Alin Stan, Denisa Popescu si Olga Podaru au fost prezenti in prima saptamana a conferintelor practice in Bucuresti, oferindu-le liceenilor lectii pretioase de viata. Cei 15 invitati le-au oferit tinerilor nu doar sfaturi si incurajari, ci si suportul necesar pentru a-si indeplini visurile, oferindu-se sa devina mentor pentru cate un licean aspirant la o cariera similara.
In prima prima seara de conferinte liceenii au avut sansa sa o cunoasca pe faimoasa poeta argeseana Bogdana Simionescu, care a oferit multe sfaturi celor prezenti, dand exemple concrete despre activitatile benefice pe care tinerii le pot practica pentru a se autoeduca, demonstrand totodata si importanta lecturii in viata, urmata fiind de MC Oana Neagu care a starnit buna dispozitie a tuturor celor prezenti in sala, prin stilul in care le-a prezentat liceenilor alternativele si posibilitatile de a practica si profesa in orice domeniu, atata timp cat acest lucru este realizat din pasiune, iar Jean Dumitrascu a povestit despre adevaratele valori ale vietii si societatii si rolul acestora in formarea tinerilor. Olimpia Doru a dezvaluit lectiile pe care le-a invatat pe cont propriu si despre cum a reusit sa isi porneasca afacerea de la zero, captivand tinerii si provocandu-i la interactiune iar Gabriel Cazan le-a vorbit liceenilor despre viata de scriitor, despre cum a inceput sa cocheteze cu literatura si a reusit sa impartasasca acestora o frantura din bucuria si fericirea pe care lectura o poate aduce. Alaturi de el a fost prezenta si fiica acestuia, Ania Cazan, care le-a povestit tinerilor despre obstacolele si provocarile pe care ea insasi le-a intampinat in organizarea festivalului cultural anual pentru tineri 3Fest indemnandu-i pe tineri sa isi descopere adevarata vocatie si sa isi urmeze visul. Ion Sanduloiu a discutat despre curajul, disciplina si daruirea cu care acesta isi practica meseria de salvamont, remarcandu-se prin povesti de munte pe care tinerii le-au ascultat captivati. Octavian Sachelarie a vorbit despre lectura si modul in care aceasta practica poate dezvolta o cultura generala demna de invidiat, contribuind la dezvoltarea culturala si personala a individului iar cunoscuta bloggerita, Andreea Codrea, a canalizat atentia publicului catre zona online si a dat sfaturi celor care doresc sa isi lanseze proiectele in acest mediu. Joi, la editia dedicata antreprenoriatului, Inga Tigai le-a impartasit tinerilor despre experinta si cunostintele pe care le pot dobandi in corporatii iar Dragos Dragoteanu a fost o veritabila sursa de inspiratie pentru elevii care doresc sa devina antreprenori cu un discurs emotionat si motivational. Ultima zi a conferintelor, a adus in fata tinerilor pe Dan Florin care a discutat despre meseria de jurnalist, dand multe sfaturi interesante, iar Denisa Popescu a impresionat cu un discurs sincer care reflecta pasiunea sa pentru carti si pentru actul scrierii, iar Alin Stan a sustinut o prezentare interactiva despre proiectele sale, care antreneaza tinerii si a reusit sa ofere foarte multe informatii celor curiosi care au pus foarte multe intrebari. Renumita actrita, Olga Podaru a impresionat prin abordarea aparte si maniera in care a reusit sa implice publicul in jocuri de rol care aveau ca scop constientizarea anumitor abilitati in randul tinerilor.
„Liceenii nu sunt un gen anume sau o rasa care sa-i diferentieze de ceilalti. Liceenii sunt cei de la care pleaca oamenii zilei de astazi. Ei au o energie si o forta extraordinara care pot face imposibilul posibil. Niciodata un tanar nu va fi impiedicat de ceva in drumul lui spre viata. Iar eu fac parte din oamenii care le calauzesc acest drum. Pentru ca viata mea fara tinerii din ea ar fi foarte plictisitoare. Se tot spune vorba aia cu batranii, eu o spun pe cea cu liceenii: invatati sa iubiti viata ca tinerii si va veti da seama ca totul e posibil!”, i-a incurajat Ania Cazan pe tineri.
„Actual elev, viitor antreprenor. Aceasta este o exprimare curajoasa, si ar trebui sa fie pe buzele fiecarui cadru didactic ce are in grija evolutia tinerilor de astazi! Generatiile ce ne urmeaza au sansa “job-ului ideal”… au aceasta sansa doar daca cei ce se ocupa de educatia lor, le ofera posibilitatea sa inteleaga care va fi acesta! Deschiderea catre performanta a actualei societati ofera posibilitatea tuturor tinerilor sa exceleze in domeniile pe care acestia le prefera, avand doar conditia seriozitatii. Nu este greu sa devii antreprenor, este insa dificil sa ramai acolo si sa dovedesti zilnic faptul ca esti cel mai bun in domeniul tau. Trebuie doar sa iti doresti performanta, si vei deveni performer!.”, a dezvaluit Oana Neagu.
Vineri, la finalul seriei de conferinte, a fost desemnat prin tragere la sorti castigatorul locului gratuit in Tabara Coolturala BookLand. Alti liceeni norocosi, cate unul in fiecare oras in care BookLand Evolution va poposi pe durata celor 60 zile (22 Septembrie - 12 Decembrie), vor avea sansa sa petreaca o vara de neuitat in Tabara BookLand.
Aventura culturala continua si in alte 10 de orase, caravana Conferintelor practice desfasurandu-se deja in Ramnicu-Valcea timp de o saptamana.
Mai multe detalii pe http://book-land.ro/conferinte.
Comentarii articol (0)