De azi, Autoritatea Rutiera Romana (ARR) pune la dispozitia operatorilor de transport un sistem informatizat pentru depunerea online a documentelor necesare atat inscrierii in Registrul vehiculelor si al operatorilor eligibili, cat si restituirii unei parti din acciza suplimentara la motorina, informeaza institutia printr-un comunicat publicat recent pe pagina sa de internet.
Platforma online este disponibila AICI.
Acest lucru vine in conditiile in care legislatia in vigoare prevede ca Autoritatea Rutiera Romana va informa prin site-ul sau data de la care va pune la dispozitia operatorilor economici un sistem informatizat de administrare a schemei de ajutor de stat privind restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiat pentru motorina utilizata drept combustibil pentru motor.
"Instructiunile privind utilizarea sistemului informatic sunt disponibile pe site-ul www.arr.ro. Aceste masuri vor facilita restituirea de accize pentru operatorii economici prin reducerea costurilor suplimentare si a timpului de emitere a deciziilor de inscriere/restituire", se mentioneaza in comunicat.
Pentru eficientizarea proceselor de inscriere in registru, ARR recomanda operatorilor economici sa tina cont de modificarile aduse HG nr. 537/2014 si sa consulte sectiunea Informatii restituire accize de pe pagina sa de internet.
Potrivit informatiilor publicate de ARR, pot solicita inscrierea in Registrul vehiculelor si al operatorilor eligibili pentru restituirea de accize cei care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- sunt licentiati in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene;
- detin vehicule eligibile;
-
in cazul operatorilor economici stabiliti in Romania, daca:
- nu intra in categoria intreprinderilor in dificultate potrivit prevederilor cap. 2 sectiunea 2.1 din Comunicarea Comisiei - Liniile directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 244 din 1 octombrie 2004;
- nu se afla in procedura de executare silita, faliment, orice forma de reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala sau lichidare;
- nu au fost declarati inactivi conform prevederilor art. 78^1 din Codul de procedura fiscala sau nu au intrat in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii;
- nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport desfasurata cu vehiculele eligibile;
- atat la momentul inregistrarii in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, cat si la momentul efectuarii restituirii de accize de catre ordonatorul de credite, nu au obligatii de plata restante la bugetul general consolidat;
- nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, in cazul in care asemenea decizii au fost emise, acestea nu au fost executate conform prevederilor legale in vigoare;
-
alimenteaza vehiculele eligibile:
- de la statiile de distributie inregistrate in baza art. 206^69 alin. (6) din Codul fiscal, utilizand un card de gestiune a alimentarilor;
- din rezervoarele pentru consum propriu detinute la punctele lor de alimentare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distributie, in cazul operatorilor economici stabiliti in Romania. Operatorii economici trebuie sa tina in format electronic evidenta intrarilor/iesirilor de motorina aferente fiecarui rezervor propriu, din care sa rezulte cantitatile de motorina cu care au fost alimentate vehiculele eligibile in cursul trimestrului care face obiectul cererii de restituire, sa detina pentru aceste rezervoare certificate de calibrare eliberate de Biroul Roman de Metrologie Legala sau de un laborator de metrologie agreat de acesta, iar rezervoarele sa fie dotate cu dispersoare electronice pentru distributie.
Din 1 aprilie 2014, acciza la motorina a crescut cu 7 eurocenti/litru, insa din 4 aprilie 2014 aceasta a fost redusa cu 4 eurocenti/litru, prin OUG nr. 14/2014, pentru a preintampina posibilele efecte negative ale cresterii nivelului de accize. In actul normativ se mentioneaza ca reducerea accizei cu 4 eurocenti/litru se va realiza prin restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard de accize si nivelul de accize diferentiat, catre operatorii economici licentiati in Uniunea Europeana.
Pentru a realiza acest lucru, Ministerul Finantelor a aprobat prin HG nr. 537/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 512 din 9 iulie 2014, o schema de ajutor de stat pentru restituirea unei parti din acciza suplimentara de 7 eurocenti.
Regulile in domeniu au suferit mai multe modificari, astfel ca termenul pentru restituirea accizelor a fost prelungit pana la 31 decembrie 2019 inclusiv, prin HG nr. 906/2014. Termenul initial era 31 martie 2019.
Comentarii articol (1)