In baza prevederilor art. 241 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare,
tinand cont de prevederile art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 42/2015 privind dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate si sanctionarea institutiilor de invatamant care scolarizeaza fara autorizare,
in temeiul dispozitiilor Hotararii Guvernului nr. 26/2015 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice,
ministrul educatiei si cercetarii stiintifice emite prezentul ordin.
Art. I. - Metodologia de organizare si desfasurare a examenului national de definitivare in invatamant, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 4.802/2014, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 772 din 23 octombrie 2014, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 4, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Definitivarea in invatamant poate fi obtinuta la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda conform Centralizatorului privind disciplinele de invatamant, domeniile si specializarile, precum si probele de concurs valabile pentru incadrarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar, in vigoare in anul scolar respectiv, denumit in continuare Centralizator. ”
2. La articolul 4, alineatul (4) se abroga.
3. La articolul 32 alineatul (3), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„e) membri evaluatori - cate 4 evaluatori pentru cel mult 100de lucrari scrise, organizati in doua subcomisii. Fiecare subcomisie este alcatuita din doua cadre didactice titulare in invatamantul universitar sau preuniversitar, avand gradul didactic I, gradul didactic II sau titlul stiintific de doctor, unul fiind evaluator pentru subiectele la disciplina de specialitate si didactica/metodica predarii disciplinei de specialitate si unul fiind evaluator pentru subiectele de pedagogie si psihologie a educatiei. Evaluatorul pentru subiectele de pedagogie si psihologie a educatiei poate face parte din subcomisiile de la mai multe specializari. Decizia de numire a comisiei de evaluare se comunica Comisiei nationale.”
4. La articolul 32, alineatul (6) se abroga.
5. La articolul 39, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Daca diferenta dintre nota finala acordata de comisia de solutionare a contestatiilor si nota finala stabilita in urma evaluarii initiale este mai mare de 0,5 puncte, dar mai mica sau egala cu 1 punct, ramane definitiva nota acordata de comisia de solutionare a contestatiilor.”
6. La articolul 39, dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (41), (42) si (43), cu urmatorul cuprins:
„(41) Daca diferenta dintre nota finala acordata de comisia de solutionare a contestatiilor si nota finala stabilita in urma evaluarii initiale este mai mare de 1 punct se constituie, prin decizia inspectorului scolar general, o noua comisie de recorectare din 4 membri evaluatori organizati in doua subcomisii, prima subcomisie formata din evaluatori proveniti din comisia de evaluare, iar a doua subcomisie formata din evaluatori proveniti din comisia de contestatii.
(42) Recorectarea lucrarii se face conform procedurii de evaluare a lucrarilor scrise prevazute in art. 34.
(43) Rezultatul acestei ultime corectari este definitiv si reprezinta nota finala acordata de comisia de solutionare a contestatiilor.”
Art. II. - (1) Candidatii care depasesc vechimea prevazuta de lege pentru inscrierea la examenul national de definitivare in invatamant din cauza restrictionarii accesului la examen ca urmare a faptului ca specializarile/programele de studii absolvite nu au fost acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu in baza unei hotarari a Guvernului la data inscrierii la facultate se pot inscrie la examen incepand cu sesiunea 2016. In aceasta situatie, in calculul vechimii efective la catedra in conditiile prevazute la art. 11 alin (1) si (2) din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului national de definitivare in invatamant, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 4.802/2014, nu se include perioada in care accesul la examen a fost restrictionat.
(2) Candidatii in situatia prevazuta la alin. (1) trebuie sa indeplineasca toate celelalte conditii legale in vigoare privind participarea la examenul national de definitivare in invatamant.
Art. III. - Directia generala management si retea scolara din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si inspectoratele scolare duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. IV. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul educatiei si cercetarii stiintifice,
Sorin Mihai Cimpeanu
Bucuresti, 23 septembrie 2015.
Nr. 5.287.
Comentarii articol (0)