Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis organizarea, prin intermediul INM, la București, a examenului de capacitate al judecătorilor stagiari și procurorilor stagiari, în condițiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a anunțat INM pe site-ul propriu.
Rezultatele finale ale examenului au fost publicate joi și pot fi consultate aici (judecători) și aici (procurori și personalul asimilat care a optat pentru susținerea probelor cu procurorii). Acestea conțin atât notele obținute la probele scrise și cele orale, cât și mediile generale.
Probele scrise au avut loc pe 1 și 2 octombrie, iar probele orale ale examenului s-au desfășurat între 28 octombrie și 2 noiembrie.
Înscrierea la examenul de capacitate s-a putut face între 1 iulie și 31 august, prin depunerea unei cereri de înscriere tipizate la CSM, la care trebuiau anexate unele documente.
La concurs au participat judecătorii stagiari și procurorii stagiari, precum și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din aparatul propriu al CSM, Ministerului Public, INM, Inspecției Judiciare și Ministerului Justiției. De asemenea, s-au putut înscrie la examen judecătorii stagiari și procurorii stagiari, respectiv personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor al căror stagiu s-a împlinit până în ultima zi a examenului de capacitate.
În ce a constat examenul de capacitate
Examenul de capacitate a constat, potrivit informațiilor furnizate de INM, în verificarea cunoștințelor teoretice și practice, prin probe scrise și orale. Mai precis, probele scrise au constat în lucrări cu subiecte distincte, pentru judecători și procurori, inclusiv soluționarea unor spețe și redactarea de lucrări cu caracter practic, în funcție de specificul activității candidaților, și s-au susținut la următoarele materii:
- drept civil;
- drept procesual civil;
- drept penal;
- drept procesual penal.
Astfel, în acest an, probele scrise au fost susține pe parcursul a două zile, și anume pe 1 (drept civil și drept procesual civil) și 2 octombrie (drept penal și drept procesual penal).
După probele scrise, candidații s-au prezentat la probele orale în perioada 28 octombrie - 2 noiembrie. Acestea au fost susținute la materiile fundamentale constituționale ale statului de drept, instituțiile de bază, organizarea judiciară și Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor.
Comentarii articol (1)