Paștele se va sărbători anul acesta în zilele de 16 și 17 aprilie (adică duminică și luni). Din moment ce apropierea unei asemenea sărbători religioase majore implică o creștere în vânzarea de produse și prestarea de servicii, inspectorii de stat își intensifică acțiunile de control la societăți.
În principal, vorbim de controale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Verificările ce ar putea fi desfășurate de inspectori în preajma Paștelui, dar și în întreaga primăvară sau în întregul an 2017 au fost detaliate inițial în acest articol.
În continuare poți afla:
- ce fel de firme sunt vizate de verificarea securității la incendiu;
- ce urmăresc inspectorii sanitari în preajma Paștelui și unde;
- ce verificări pot face inspectorii Fiscului pentru combaterea evaziunii fiscale.
Unde pot apărea inspectorii IGSU
Atunci când vine vorba de securitatea la incendiu, inspectorii IGSU pot desfășura controale înainte de Paște. Mai exact, având în vedere că elevii se vor afla în vacanță în a doua jumătate a lunii aprilie 2017, verificările ar putea făcute la taberele școlare sau la alte obiective asemănătoare.
Tot cu ceva timp înainte de Paște, inspectorii își pot face simțită prezența în clădirile sau în spațiile folosite îndeosebi pentru comerț. De exemplu, vizate sunt supermarketurile și hipermarketurile. De asemenea, deoarece unele persoane pot alege să-și petreacă Paștele în zonele turistice, controale pot fi desfășurate și la unitățile de turism și agrement (hoteluri, pensiuni etc.).
În orice caz, principalul aspect controlat de reprezentanții IGSU este autorizarea pentru securitatea la incendiu.
Unde pot apărea inspectorii ANSVSA
Șansele ca inspectorii sanitari să vină în control la firmele din domeniul alimentar crește considerabil în preajma unei sărbători majore precum Paștele. Practic, controalele pot începe cu târgurile de animale, iar apoi pot continua cu magazinele alimentare, pensiunile sau restaurantele.
Concret, verificările pot începe atât cu furnizorii de carne (miel, pește) și alte produse alimentare (ouă, lactate), cât și cu importatorii sau transportatorii acestora (controale în trafic). De exemplu, vorbim de târguri, piețe, unități de tăiere, producere, procesare, depozitare și prelucrare. În plus, depozitele de legume și fructe sau unitățile de fabricare a băuturilor alcoolice și răcoritoare nu fac nici ele excepție.
Altă categorie de firme cu șanse mari să se afle în vizorul autorităților implică vânzarea directă către consumatori. Mai precis, inspectorii ANSVSA pot veni în control la comercianți (mai mici sau mai mari, inclusiv supermarketurile și hipermarketurile, brutăriile și patiseriile), dar și la restaurante, fast-fooduri ori cantine.
În mod obișnuit, inspectorii verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă și etichetarea corectă a alimentelor. Informații mai multe despre ce urmăresc inspectorii în controalele din perioada Paștelui sunt aici.
Unde pot apărea inspectorii ANAF
Reprezentanții Fiscului pot desfășura și ei controale suplimentare în preajma Paștelui, când se înregistrează creșteri în încasări. Astfel, aceștia pot face vizite mai ales comercianților de alimente.
Totodată, ANAF poate trimite oameni în zonele în care se preconizează o creștere a numărului de turiști. De exemplu, aici vorbim de hoteluri, restaurante, baruri, terase, cluburi și poate chiar pensiuni.
În majoritatea controalelor Fiscului se urmărește verificarea aspectelor precum folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, a chitanțelor, a facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. De asemenea, verificarea actelor de proveniență ale bunurilor vândute poate fi și ea vizată.
În altă ordine de idei, inspectorii muncii își pot face simțită prezența, de asemenea, în perioada Paștelui, acolo unde este nevoie de lucrători sezonieri (de exemplu, la restaurate, hoteluri, pensiuni etc.).
Notă: Informații pe larg despre controalele estimate de redacția noastră pentru restul anului 2017 pot fi găsite aici.
Comentarii articol (1)