Veniturile Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) se formează din taxe, cotizații, penalități, donații, sponsorizării și alte tipuri de venituri, potrivit Statutului privind organizarea și exercitarea profesiei de practician în insolvență (Hotărârea UNPIR nr. 3/2007). Recent, acestui statut i-au fost aduse, prin Hotărârea UNPIR nr. 2/2017, câteva modificări, una dintre acestea și în privința uneia dintre sursele de venit ale UNPIR.
Mai exact, e vorba de modificarea modului de calcul al contribuției anuale pe cote de venituri, reprezentând cota-parte din venitul brut realizat din activitatea membrilor (exclusiv TVA). Acum, această contribuție anuală este de 0,8%, indiferent de cât de mari au fost veniturile.
Înainte însă, ea se calcula diferențiat, în funcție de nivelul veniturilor dintr-un an. Astfel, pentru venituri de până la 50.000 lei era stabilită o contribuție de 0,5%, iar pentru sumele mai mari era aplicat un procent de 0,3%, la care se adăugau, de la caz la caz, de la 250 de lei, până la 30.100 de lei.
"Contribuția anuală pe tranșe de venituri se determină de fiecare cotizant, pe baza unei declarații scrise, transmisă Secretariatului general al Uniunii până la data de 15 martie a anului în curs pentru anul anterior. Realitatea declarației este supusă verificării, prin sondaj, de către cenzorii filialelor. Cenzorul delegat cu verificarea poate solicita orice document de la practician, inclusiv declarația de venituri depusă de acesta la organul fiscal", scrie în statut.
Neplata contribuției în termenul stabilit prin statut (30 aprilie) atrage suspendarea pe o perioadă de trei luni, iar neplata până la încheierea perioadei de suspendare atrage radierea din Tabloul UNPIR, conform actului normativ în discuție. În fapt, plata acestor contribuții este o obligație expresă, prevăzută în statut pentru toți membrii UNPIR.
Comentarii articol (1)