Cadrul legislativ al asociațiilor de proprietari se va modifica în curând, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Actul normativ va intra în vigoare în data de 28 septembrie 2018 și va introduce noi sarcini pentru toți reprezentanții asociațiilor de proprietari, inclusiv pentru cenzori sau comisiile de cenzori.
Potrivit Legii nr. 196/2018, cenzorul sau comisia de cenzori “sunt persoanele mandatate de asociația de proprietari să urmărească aplicarea prevederilor prezentei legi de către organele de conducere ale asociației de proprietari și să verifice execuția bugetului de venituri și cheltuieli conform prevederilor legale în vigoare”. Ca și în prezent, o comisie de cenzori va putea fi formată dintr-un număr impar de membri, dar, spre deosebire de situația actuală, numărul acestora va fi limitat la cinci.
După cum stabilește actuala legislație privind asociațiile, adică Legea 230/2007, cenzorii trebuie să verifice legalitatea actelor și documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor și regulamentelor, să verifice bugetul de venituri și cheltuieli, să verifice, de asemenea, gestiunea financiar-contabilă și să întocmească, cel puțin o dată pe an, rapoarte privind activitatea lui și gestiunea asociației. Ulterior, aceste rapoarte sunt prezentate adunării generale.
Suplimentar, noua lege a asociațiilor stabilește că, din septembrie 2018, cenzorii vor trebui să facă controale neanunțate pentru verificarea contabilității și a activității de casierie, iar rezultatele acestor controale vor trebui consemnate în registrul unic de procese-verbale al asociației de proprietari.
Totodată, cenzorii vor trebui să participe la adunările generale ale asociației și ale comitetului executiv, asigurându-se că desfășurarea acestora respectă legislația din domeniu. În schimb, plata cenzorilor se va desfășura la fel ca în prezent, respectiv după ce adunarea generală a luat o decizie în acest sens și în baza unui contract de mandat.
Pentru ca o persoană să poată fi numită cenzor sau membru al comisiei de cenzori va trebui să aibă, din luna septembrie, cel puțin studii medii în domeniul economic sau studii în domeniul juridic. În prezent, condiția pentru ca o persoană să poată deveni cenzor este ca aceasta să aibă cel puțin studii medii, fără a se preciza însă domeniul acestora.
În cazul în care cenzorul care va fi numit este, de fapt, o firmă, aceasta trebuie să activeze în domeniul contabilității, auditului financiar sau consultanței în domeniul fiscal.
Dacă acest lucru este stabilit de către adunarea generală, cenzorul va depune în contul bancar al asociației o garanție, iar cuantumul acesteia nu va putea fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociației.
Comentarii articol (3)