Introducerea dividendelor interimare este o veste bună și pentru salariații care au acțiuni la compania la care lucrează, deoarece aceștia pot primi mai des venituri din dividende. Posibilitatea împărțirii trimestriale a dividendelor a fost introdusă în legislație acum câteva luni.
„Angajații care beneficiază de programe de genul «stock option plan» și al căror angajator decide distribuirea trimestrială a dividendelor vor obține venituri sub formă de dividende la intervale mai mici de timp, putând astfel să beneficieze de rezultatul muncii prestate evidențiate în rezultatul angajatorului pe parcursul anului, și nu doar la finalul acestuia”, ne-a explicat Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax Bucharest.
Programele de tip „stock option plan” sunt, conform Codului fiscal, cele prin care firmele acordă salariaților, administratorilor sau directorilor proprii dreptul de a cumpăra acțiuni la preț preferențial. Totodată, există și posibilitatea împărțirii gratuite a acțiunilor (de exemplu, pentru a răsplăti vechimea la firmă).
„Pentru calificarea unui program ca fiind stock option plan, programul respectiv trebuie să cuprindă o perioadă minimă de un an între momentul acordării dreptului și momentul exercitării acestuia (achiziționării titlurilor de participare)”, este detaliat în actul normativ.
Este vorba, mai exact, de titluri de participare, adică orice acțiune sau altă parte socială într-o societate în nume colectiv, societate în comandită simplă, societate pe acțiuni, societate în comandită pe acțiuni, societate cu răspundere limitată sau într-o altă persoană juridică.
Avantajele acordate sub forma dreptului la „stock option plan” nu sunt impozabile și nici nu se datorează contribuții sociale pentru ele.
Informații mai multe despre implicațiile fiscale ale programelor de tip „stock option plan” sunt aici.
Înainte de introducerea dividendelor interimare, care se pot împărți în cursul exercițiului financiar, dividendele se puteau împărți numai o dată pe an, la finele exercițiului financiar și după aprobarea situațiilor financiare anuale.
Acest articol face parte dintr-o campanie de informare despre banii companiei tale și cum poți dispune de ei legal, pe care o vom derula pe parcursul următoarelor luni. Toate articolele din seria CASH-OUT: CUM SCOȚI BANI DIN FIRMĂ publicate până acum sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)