Este vorba de Legea nr. 30/2019, care conține numeroase modificări la Codul fiscal și Codul de procedură fiscală. Actul a fost publicat joi în Monitorul Oficial și se va aplica începând de duminică.
În esență, companiile vor fi administrate în funcție de clasa de risc în care vor fi încadrate și, în acest sens, se vor institui trei mari clase de risc.
„În cazul creanțelor fiscale administrare de organul fiscal central, procedurile de administrare se realizează în funcție de clasa/subclasa de risc fiscal în care sunt încadrați contribuabilii ca urmare a analizei de risc efectuate de organul fiscal”, prevede noua lege. Prin urmare, companiile vor fi încadrate în trei clase principale de risc, care vor avea curând și subclase:
- contribuabili cu risc fiscal mic;
- contribuabili cu risc fiscal mediu;
- contribuabili cu risc fiscal ridicat.
Stabilirea gradului de risc se va face în baza unor criterii generale referitoare la înregistrarea fiscală, depunerea declarațiilor fiscale, nivelul de declarare și plata sumelor datorate statului și altor creditori. Atât subclasele de risc, cât și subcriteriile vor fi stabilite ulterior printr-un act al Fiscului.
„Dezvoltarea claselor principale de risc în subclase de risc și dezvoltarea criteriilor generale în subcriterii, precum și procedurile de stabilire a subclaselor și subcriteriilor se aprobă prin ordin al președintelui A.N.A.F. (...) Procedurile de administrare corespunzătoare fiecărei clase/subclase de risc fiscal se stabilesc prin ordin al președintelui A.N.A.F.”, este subliniat în document, cu precizarea expresă că acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial, deci vor fi transparente. Mai precis, regulile secundare trebuie stabilite până pe 20 aprilie 2019.
Analiza de risc pentru stabilirea clasei/subclasei de risc a unei firme va fi făcută periodic, iar încadrarea va fi făcută publică pe site-ul Fiscului. Totodată, prevederile vor stabili în mod expres că societățile nu vor putea să conteste nici modul în care s-a stabilit riscul și nici încadrarea de risc.
„Contribuabilul nu poate face obiecții cu privire la modul de stabilire a riscului și a clasei/subclasei de risc fiscal în care a fost încadrat”, scrie, mai precis, în Legea nr. 30/2019.
În momentul de față, prevederile acestea nu există în Codul de procedură fiscală, iar transparentizarea analizei de risc a fost, în ultimii ani, una dintre cele mai importante cerințe ale mediului de afaceri.
În vară, reprezentanții mediului de afaceri au propus autorităților atât transparentizarea analizei de risc, cât și introducerea posibilității de a contesta încadrarea unei firme la un grad anume de risc, așa cum am aflat de la un eveniment Deloitte România. Apariția acestor prevederi arată că autoritățile sunt de acord cu transparentizarea analizei de risc, dar nu și cu contestarea încadrării în gradul de risc.
Comentarii articol (1)