Este vorba de Ordinul ANAF nr. 508/2019, care a modificat azi Ordinul ANAF nr. 3.236/2018. Ordinul modificat vizează, mai exact, procedura de înregistrare a firmelor care comercializează angro sau cu amănuntul produse energetice.
Principala schimbare introdusă prin acest nou ordin este eliminarea obligației companiilor care se ocupă cu distribuirea și comercializarea angro a carburanților (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat etc.) de a folosi spații de depozitare, chiar dacă nu le trebuie.
Mai precis, pentru a obține atestatul de comercializare, angrosiștii nu mai sunt obligați, începând de azi, să dețină spații de depozitare corespunzătoare, fie că sunt ale lor sau nu (adică sunt folosite în baza unui contract de locațiune, a unui contract de comodat sau cu orice titlu legal).
De asemenea, a dispărut și obligația de a recepționa și livra fizic, doar din depozitul angro, carburanții vânduți de companii în baza atestatului. Asta înseamnă că atestatele nu mai pot fi revocate dacă nu sunt folosite depozite.
Introducerea acestei obligații a provocat reacții negative din partea angrosiștilor, care s-au văzut puși în situația de a ieși din piață dacă nu investesc în depozite. Prin urmare, în instanțe au fost deschise numeroase dosare prin care s-a cerut fie suspendarea, fie anularea ordinului ANAF care a obligat la folosirea depozitelor.
Totuși, răzgândirea autorităților a venit și în contextul în care au existat discuții cu firmele vizate, în care acestea au atras atenția asupra problemelor generate de reglementarea Fiscului. În esență, aceștia au reclamat timpul foarte scurt în care au fost puși să investească în spații de depozitare, precum și costurile suplimentare implicate. În plus, au fost indicate inclusiv îngrijorări ce țin de afectarea mediului concurențial.
„Mă bucur că noua conducere a ANAF a înțeles importanța unei atitudini corecte față de mediul de afaceri și și-a asumat eliminarea acestui obstacol din fața competiției loiale pe piața produselor energetice. Această abordare respectă angajamentul meu pentru încurajarea dezvoltării mediului de afaceri autohton și reprezintă o premisă importantă pentru succesul modernizării și eficientizării activității ANAF. Rolul statului este de a încuraja mediul de afaceri și de a le crea condițiile pentru un comportament corect. Iar, dacă sunt identificate derapaje, intervenția statului trebuie să fie punctuală, proporțională și adecvată nivelului riscului identificat, fără afectarea activității tuturor participanților la piață”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor, conform unui comunicat de presă remis vineri de Fisc redacției noastre.
În altă ordine de idei, obligația de a folosi depozite a fost introdusă anul trecut și pentru companiile care se ocupă cu distribuirea și comercializarea angro a băuturilor alcoolice și a tutunului prelucrat. Pentru acestea din urmă regula depozitului obligatoriu încă este valabilă și ANAF nu intenționează să ia măsuri pentru a o elimina, cel puțin momentan.
Comentarii articol (0)