Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2019. Aceasta a apărut vineri în Monitorul Oficial și se aplică deja, dar prevederile referitoare la acordarea salariului minim diferențiat vor intra în vigoare abia din 21 iulie 2019.
Printre alte măsuri referitoare la facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor, actul va stabili ce se va întâmpla cu angajatorii care nu acordă salariul minim brut diferențiat de 3.000 de lei. Concret, aceștia vor pierde facilitățile fiscale.
Însă ce va însemna asta? Va însemna că, pentru perioadele în care au beneficiat de facilitățile fiscale, firmele vor plăti la stat diferența dintre taxele salariale reduse și taxele salariale integrale. Plus dobânzi și penalități de întârziere.
„Nerespectarea prevederilor (...) atrage anularea acordării facilităților fiscale. Recalcularea contribuțiilor și a impozitului se efectuează în conformitate cu prevederile [Codului fiscal]. Pentru diferențele de obligații fiscale rezultate ca urmare a recalculării contribuțiilor sociale și impozitului pe venit se percep dobânzi și penalități de întârziere potrivit dispozițiilor [Codului de procedură fiscală]”, este explicat în OUG nr. 43/2019.
Așadar, în afară de restituirea diferențelor, angajatorii vor datora statului dobânzi și penalități de întârziere. În anul 2019, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, adică 7,3% pentru un an întreg, iar nivelul penalității de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, adică 3,65% pentru un an întreg.
Pe deasupra, va apărea și o prevedere expresă conform căreia angajatorii din construcții vor fi amendați cu sume între 300 și 2.000 de lei dacă nu acordă salariul minim diferențiat. Aceasta este însă numai o clarificare, deoarece legislația muncii deja sancționează neacordarea nivelului salarial minim.
În altă ordine de idei, ordonanța stabilește că salariul minim brut diferențiat din domeniul construcțiilor va avea în anul 2020 același cuantum din prezent, adică 3.000 de lei.
Facilitățile fiscale din construcții, stabilite pentru perioada 2019 - 2028, sunt scutirea de impozitul pe venit (cotă obișnuită: 10%), de contribuția la sănătate (cotă obișnuită: 10%) și de contribuția suplimentară la pensii pentru munca în condiții grele (cote obișnuite: 4% și 8%) și plata în cuantum redus a contribuțiilor la pensii pentru condiții normale (21,25% față de 25% cotă obișnuită) și la muncă (0,3375% față de 2,25% cotă obișnuită).
Atenție! Autoritățile nu pot acorda momentan cota redusă a contribuției la muncă și nici scutirea contribuției la pensii pentru muncă în condiții grele, din moment ce trebuie aprobată o schemă de ajutor de stat în acest sens.
În afară de salariul minim brut diferențiat din construcții, mai există anul acesta și un salariu minim brut diferențiat pentru studii superioare (și vechime în muncă de minimum un an în domeniul studiilor respective), în cuantum de 2.350 de lei. Salariul minim brut pe țară este, în prezent, de 2.080 de lei.
Comentarii articol (0)