Legea 35/2020 este prevăzută să intre în vigoare după 60 de zile de la apariția în Monitorul Oficial, adică abia în data de 31 mai 2020. Concret, banii pentru bone vor veni de la autoritățile locale, astfel că acestea vor stabili anual ce buget alocă pentru asta și o metodologie de acordare.
Practic, statul va veni în ajutorul celor care vor să se întoarcă mai repede în câmpul muncii, dar care n-au cu cine să lase copiii care nu sunt la creșă/grădiniță sau care încă nu pot fi dați la școală. Legea prevede acordarea unor ajutoare bănești pentru "angajarea" unor bone (în realitate, nu părintele angajează - am explicat aici chestiunea aceasta în detaliu).
În funcție de cât de mari sunt veniturile nete ale părintelui singur/părinților, cuantumul acestui ajutor va fi diferit. În orice caz, nu se vor acorda ajutoare pentru bone celor cu venituri per membru de familie ce depășesc 3.500 de lei net. Mai exact, ajutorul pentru fiecare copil va acordat după cum urmează:
- pentru până la 2.100 de lei venit net, se acordă un ajutor de 710 lei;
- pentru între 2.101 și 2.500 de lei venit net, se acordă un ajutor de 550 de lei;
- pentru între 2.501 și 3.000 de lei venit net, se acordă un ajutor de 390 de lei;
- pentru între 3.001 și 3.500 de lei venit net, se acordă un ajutor de 250 de lei.
Ajutorul se va acorda lunar, până când copilul intră la creșă sau la grădiniță sau până când împlinește șase ani și poate fi înscris la școală. Obținerea banilor va presupune depunerea unei cereri și a mai multor documente la primărie.
În fine, e bine de amintit, în acest context, că profesia de bonă e reglementată la noi în țară de câțiva ani și singurele două moduri în care pot lucra bonele în țara noastră sunt fie pe cont propriu, caz în care încheie ele contracte cu părinții (dar nu de muncă, ci de prestări servicii), fie ca angajate ale unor firme de specialitate - detalii suplimentare, în acest material.
Comentarii articol (4)