Legea 45/2023, care, începând din 5 martie, va modifica legislația privitoare la droguri (Legea nr. 143/2000 și Legea nr. 194/2011) a trecut, la final de 2019, de Parlament, însă președintele țării a ales să ceară reexaminarea acestui act. Recent, Parlamentul s-a pronunțat din nou asupra măsurilor, într-o formă modificată.
În momentul de față, legea are câteva mici modificări față de ce a ajuns inițial la președinte. Concret, regimul aplicabil drogurilor clasice, precum cocaina sau metamfetamina, devine mai aspru, în ceea ce privește traficul acestora. În primul rând, crește sancțiunea pentru faptele de trafic de droguri de risc. Astfel de fapte vor fi sancționate de la 3 la 10 ani, spre deosebire de cum e situația în prezent, unde pedeapsa e de la 2 la 7 ani. Dacă discutăm de droguri de mare risc, pedeapsa va fi și mai mare (de la 5 la 15 ani, spre deosebire de 5-12, cum e acum). Diferența dintre cele două e dată de clasificarea oficială, în droguri de risc (tabelul nr. III din Legea nr. 143/2000) sau de mare risc (tabelele nr. I și II anexate Legii nr. 143/2000).
Mai crește pedeapsa și pentru introducerea sau scoaterea din țară sau pentru import sau export de droguri. Dacă vorbim de droguri de risc, pedeapsa ar fi de la 5 la 15 ani (spre deosebire de 3-10, cum e acum). Pentru drogurile de mare risc, pedeapsa ar fi de la 10 la 20 de ani (spre deosebire de 7-15 ani).
După aceea, dacă fapte precum traficul de droguri duc la moartea victimei (discutăm de un rezultat neintenționat), pedeapsa va ajunge să fie închisoarea între 15 și 25 de ani (acum e între 10 și 20 de ani).
Alte schimbări vizează posibilitatea folosirii bunurilor utilizate la fabricarea de droguri în scop didactic sau în campanii de prevenire (nu este menționat cine poate demara astfel de campanii cu bunurile confiscate, însă este clar că astfel de bunuri nu vor putea fi obținute decât de la autorități). De asemenea, procurorul va avea cinci zile, de la momentul efectuării în continuare a urmăririi penale, în care va putea dispune evaluarea consumatorului într-un centru specializat, pentru infracțiunea de cultivare sau deținere de droguri în scop propriu.
Atenție! Deținerea de droguri, pentru consum propriu, va fi tratată la fel ca până acum, legea neavând nicio modificare în acest sens: este considerată infracțiune (și va fi astfel, în continuare) și se poate pedepsi cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, pentru droguri de risc, și cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, pentru droguri de mare risc.
În forma care a trecut inițial de parlamentari, apărea și o pedeapsă penală pentru deținerea de etnobotanice (chiar și pentru consum propriu), fără drept. Acum, această faptă nu e incriminată, iar senatorii nu au votat pentru includerea pedepsei în Legea 194/2011, pentru că amendamentul a fost eliminat.
Comentarii articol (3)