1. Anumite persoane obțin acum mai ușor concediile medicale. Concret, din februarie, cei diagnosticați cu SIDA, cancer sau tuberculoză beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă pe o perioadă mai lungă decât în trecut. Mai exact, cei ce suferă de SIDA sau cancer nu mai sunt nevoiți să se prezinte lunar la medicul expert al asigurărilor sociale pentru a prelungi, până la un an și jumătate, certificatul de concediu medical și-l primesc din prima. Totodată, personalul militar în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special pot cere acum angajatorilor concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.
2. Cadrele militare vor putea sta mai mult în concediu medical. După cum este propus printr-un proiect legislativ, cadrele militare, adică cei ce au grad de ofițer, maistru militar sau subofițer, vor putea beneficia, în cazul în care suferă un accident de muncă, iar recuperarea depășește perioada maximă legală de 300 de zile, de un concediu medical suplimentar de peste un an.
3. Mai multe persoane beneficiază în acest an de servicii medicale gratuite în sistemul de stat. Pe lângă persoanele care erau deja scutite de la coplată în sănătate, spre exemplu, copiii de până în 18 ani sau pensionarii cu venituri din pensii de până în 900 de lei, de scutire beneficiază în acest an și victimele traficului de persoane și cele reținute, arestate sau deținute, care nu obțin venituri din muncă, pensie sau din alte surse. Apoi, de scutirea de la coplată mai beneficiază și copiii de până în 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar și ucenicii sau studenţii, fără să mai conteze dacă obțin venituri sau nu.
4. Duplicatul cardului european de sănătate se poate obține mai ușor. Din ianuarie 2020, asigurații din sistemul național de sănătate pot primi un duplicat al cardului de sănătate european în cel mult șapte zile lucrătoare de la înregistrarea cererii. Duplicatul cardului se eliberează în situația pierderii, furtului, deteriorării sau modificării datelor personale, costurile fiind suportate de solicitant.
5. Românii vor putea să ia medicamente și să facă investigații medicale oriunde de anul viitor. Cei interesați vor putea obține medicamentele de care au nevoie din orice farmacie din țară, iar investigațiile paraclinice se vor putea face fără să se mai țină seama de casa de sănătate cu care are contract medicul care a făcut recomandarea de la începutul anului viitor. Măsura ar fi trebuit implementată de la 1 iulie 2018, dar autoritățile au propus recent amânarea implementării acesteia pentru a cincea oară.
6. Pachetele medicale pentru 2020-2021 au fost lansate în dezbatere. Spre sfârșitul lunii februarie au fost lansate în dezbatere publică viitoarele pachete de servicii medicale de stat, acestea urmând să acopere o perioadă de doi ani, respectiv anul în curs și cel viitor. Pachetele medicale sunt atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate.
7. Angajatorii nu pot crea un sistem de profilare a salariaților bazat pe absențe medicale. Cu puțină vreme în urmă, un angajator cipriot a vrut să folosească un sistem de profilare automat bazat pe absențele medicale ale angajaților, pentru a îmbunătăți eficiența firmei, dar a fost amendat de autoritatea de protecție a datelor, aceasta considerând metoda ilegală.
Comentarii articol (0)