Dezmințirea vine chiar de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), cea care a pus noile reguli în dezbatere:
"Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu interzice și nu limitează creșterea porcinelor în gosposdăriile populației din România. ANSVSA a pus în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc (nonprofesional), dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale".
Proiectul de ordin pus în dezbatere de ANSVSA (care oricum se va aplica abia după ce e publicat în Monitorul Oficial) prevede reguli nu doar pentru crescătorii de porcine care fac asta în scop de business, ci și pentru cei care cresc porci în gospodării pentru consumul personal și al familiei (exploatațiile neprofesionale).
Pentru românii de rând care cresc porci în gospodărie pentru consumul personal, ordinul va introduce niște reguli minime de biosecuritate, mai exact:
- înregistrarea exploatației într-un registru special; porcii vor trebui identificați și înregistrați în Baza Națională de Date, la fel ca și toate "mişcările și evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitare veterinare în vigoare";
- anunțarea medicului veterinar atunci când se modifică starea de sănătate a porcilor, s-a constatat orice modificare la nivelul carcasei/organelor, după ce au fost sacrificate pentru consumul familial, dar și atunci când animalele mor (nesacrificate);
- porcii trebuie crescuți în adăposturi împrejmuite cu gard continuu, fără ca ei să intre în contact cu alte animale;
- porcii nu pot fi hrăniți cu resturi alimentare care conțin subproduse de origine animală, dar nici cu nutrețuri vegetale recoltate de mai puțin de 30 de zile;
- folosirea unui așternut vegetal recoltat de cel puțin 90 de zile;
- respectarea regulilor de igienă înainte și după efectuarea diverselor lucrări de întrețuinere și îngrijire, respectiv spălarea mâinilor și schimbarea încălțămintei și a hainelor; aici, regulile vor obliga crescătorii să folosească un schimb de haine și de încălțăminte special pentru când intră în adăpostul porcinelor; de asemenea, dezinfectarea încălțămintei va fi obligatorie și înainte și după ieșirea din adăpost;
- porcii vor trebui obligatoriu cumpărați doar din exploatațiile comerciale, însoțiți de documentele prevăzute de legislația în vigoare și vor trebui înregistrați în registrul special;
- cei care au fost la vânătoare în ultimele 48 de ore nu ar trebui să intre în exploatația porcină în acest timp.
"Propunerile au rolul de a identifica soluțiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populației (sistemul de creștere nonprofesional), cât și din fermele comerciale să continue creșterea suinelor și să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României. Până în acest moment, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 100 de milioane de euro", susțin cei de la ANSVSA în motivarea măsurilor ce vor fi impuse.
Atenție! Prevederile cuprinse în proiectul de ordin ANSVSA se vor aplica abia după ce sunt publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)