L-am întrebat pe Bogdan Hossu, Director General Wise Finance Solutions, companie specializată în implementare de proiecte cu fonduri nerambursabile și ajutoare de stat, alături de care avocatnet.ro a organizat pe 9 septembrie un webinar pentru abonații premium, dedicat inventarierii finanțărilor disponibile pentru IMM-urile românești și condițiilor în care ele pot fi accesate, astfel încât orice firmă să își dea seama cât mai bine către ce granturi se poate îndrepta.
Pentru abonații premium, webinarul este accesibil în contul de utilizator avocatnet.ro, sectiunea ”Contul meu premium / Webinarii pentru abonați”.
Câteva precizări importante
Dacă e să discutam, în paralel, despre programul IMM Invest (care le permite firmelor, în esență, să acceseze credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru) și programele introduse prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 130/2020, trebuie să menționăm trei lucruri importante.
- Vorbim despre credite vs. fonduri nerambursabile. Cele două programe (IMM Invest vs. OUG 130 / 2020) au roluri și fundamente diferite. IMM Invest oferă companiilor fonduri rambursabile. Cu alte cuvinte, vorbim despre un credit, în condiții speciale, e drept, dar care credit trebuie returnat de către companie într-o anumită perioadă de timp. Programele introduse prin intermediul OUG 130 / 2020 sunt, în esență, fonduri nerambursabile care, așa cum le spune denumirea, nu trebuie returnate de către companie câtă vreme compania respectă toate condițiile impuse prin intermediul programelor de granturi.
- Și IMM Invest are o componentă de ajutor de stat, la care trebuie să avem mare grijă. Programul IMM Invest vizează, printre altele, o schemă prin care statul acoperă, pentru o anumită perioadă de timp, anumite sume ce ar fi trebuit plătite, în mod normal, de IMM-ul creditat (dobânzi, comisionul de risc sau comisionul de administrare). Nerespectarea condițiilor impuse prin program ar putea duce la returnarea, de către IMM, a ajutorului de stat primit, împreună cu dobânzi.
- La acest moment, ghidurile de lucru privind aplicarea la granturile impuse de OUG 130 / 2020 nu sunt în formă finală, motiv pentru care discuția are, într-adevăr, o doză de incertitudine provocată de această situație. În toate cazurile, însă, nici în formă finală n-ar trebui să se modifice în vreun fel situația, în așa fel încât să afecteze discuția de față.
Revenind la întrebarea din titlu, situația e simplă. Bogdan Hossu a explicat, în cadrul webinarului, faptul că nu există nicio interdicție, la acest moment, la aplicarea concomitentă pentru IMM Invest și granturile propuse prin OUG 130 / 2020. Companiile pot folosi aceste fonduri fără limitări, în măsura în care îndeplinesc condițiile impuse prin actele normative ce au impus programele.
Menționăm, însă, încă o dată, faptul ca la momentul actual nu știm exact când vor începe înscrierile pentru granturile aduse de O.U.G. 130/2020, nici dacă Parlamentul va aduce sau nu modificări acestei ordonanțe.
Comentarii articol (0)