Concediile plătite pentru formare profesională:
Atunci când angajatorul nu a avut inițiativa formării profesionale pentru unul sau mai mulți salariați, aceasta fiind o obligație conform Codului Muncii, salariații au dreptul la concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare sau până la 80 de ore.
Indemnizația pentru acest concediu reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat acest concediu, multiplicată cu numărul de zile de concediu. Perioada în care salariatul beneficiază de acest concediu este stabilită de comun acord cu angajatorul.
Cererea de concediu plătit pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puțin o lună înainte de efectuarea acestuia și trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul și durata acestuia, precum și denumirea instituției de formare profesională.
Apoi, salariatul va face dovada urmării cursurilor de formare profesională conform elementelor specificate în cerere.
Fiind vorba despre un concediu pentru formare profesională plătit și ca urmare a neîndeplinirii obligației angajatorului, contractul individual de muncă nu este suspendat, perioada fiind asimilată stagiului de cotizare, adică reprezintă vechime în muncă.
Pentru perioada respectivă se vor declara și achita contribuțiile conform dispozițiilor Codului Fiscal.
Concediul fără plată pentru formare profesională
Acest tip de concediu intră în categoria situațiilor în care contractul individual de muncă este suspendat din inițiativa salariatului.
Este mult diferit de concediul plătit pentru formare profesională.
Deși ne aflăm în situația unei suspendări a contractului individual de muncă, acest concediu reprezintă vechime în muncă (art. 16 alin (7) din C. Muncii).
Concediu se acordă la cererea salariatului, cererea fiind înaintată angajatorului cu cel puțin o lună înainte de efectuarea acestuia și trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul și durata acestuia, precum și denumirea instituției de formare profesională.
Angajatorul poate respinge cererea salariatului numai în situația în care absența salariatului prejudiciază grav desfășurarea activității.
Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza și fracționat în cursul anului calendaristic.
Salariatul poate solicita concediu fără plată pentru formare profesională și pentru susținerea examenelor de absolvire a unor forme de învățământ sau pentru susținerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituțiilor de învățământ superior.
Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din perioada concediului de odihnă la care salariatul are dreptul. Perioada maximă a concediului fără plată pentru formare profesională se stabilește prin contractul individual de muncă, prin contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern, după caz.
În situația în care nu s-a stabilit o durată maximă pentru astfel de concedii prin contractul individual sau colectiv de muncă ori prin regulamentul intern, durata acestuia se stabilește prin negociere a părților, salariat și angajator.
Acest articol face parte dintr-o campanie informativă avocatnet.ro pe tema formării profesionale în cadrul relațiilor de muncă, în care ne-am propus, cu ajutorul specialiștilor, să abordăm aspecte teoretice și practice importante pentru firme și angajații acestora. Toate materialele din această serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (2)