Pentru a elimina o practică des întâlnită și care crește nivelul de poluare, în special în orașele mari și la marginea acestora, s-a stabilit, printr-o lege oficializată joi, ca metalele rezultate în urma arderii anvelopelor auto, a cablurilor electrice sau a altor componente electrice sau electronice să nu mai poată fi vândute la centrele de colectare a materialelor reciclabile.
Începând
de duminică, metalele feroase și neferoase rezultate din arderea anvelopelor, pieselor electrice sau electronice, cablurilor ori conductorilor de orice fel
nu vor mai putea fi vândute, de către persoanele fizice, firmelor ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor reciclabile, potrivit
Legii 166/2022, ce a apărut joi în Monitorul oficial nr. 542.
În plus, persoanele fizice nu vor mai putea să vândă nici metale, fie ele feroase sau neferoase,
rezultate din prelucrarea chimică a subansamblelor sau pieselor amintite mai sus.
De fapt, centrele de colectare a materialelor reciclabile nu vor mai putea primi de la persoane fizice, așa cum se întâmplă acum, metale rezultate din arderea anvelopelor sau cablurilor. Astfel, începând de duminică, lista actuală a metalelor ce nu pot fi preluate de la persoane fizice va fi extinsă.
După cum apare în OUG 31/2011, în prezent, centrele de colectare a materialelor reciclabile
nu pot prelua de la persoane fizice, printre altele, metale feroase şi neferoase (ori aliaje ale acestora) folosite în activitatea feroviară, rutieră, aeriană, maritimă şi fluvială, de transport cu metroul, de transport public, de irigaţii, de furnizare a energiei electrice, apei, gazelor, precum şi în semnalizarea şi dirijarea circulaţiei pe drumurile publice.
Mai exact, acum nu pot fi vândute bucăți de şină, contraşine, părţi ale instalaţiilor de siguranţă a circulaţiei, cabluri de semnalizare şi telecomunicaţii, semne de circulaţie, semafoare, capace de canal, parazăpezi etc.
Scopul acestei noi legi este reducerea sau chiar eliminarea cazurilor în care, pentru ca metalul conținut să poată fi valorificat, sunt arse, de cele mai multe ori la marginea orașelor, cantități mari de anvelope sau cabluri, lucru ce crește nivelul poluării în zonă.
Potrivit inițiatorilor, din 2019 și până în prezent, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a intervenit, în regiunea București-llfov, la peste 130 de cazuri de incendiere de deșeuri, altele decât cele vegetale.
În total, conform datelor ISU București-Ilfov, au fost arse
peste 870 de tone de deșeuri, atât în Capitală, cât și în localitățile ilfovene.
„Fenomenul arderii unor materiale pentru obținerea de metale în scopul comercializării acestora este unul de amploare, fiind practicat în gospodării pe tot cuprinsul țării, cu impact asupra mediului și sănătății publice”, scrie în nota de fundamentare ce a însoțit măsura în faza de proiect.
Atenție! Măsurile cuprinse în Legea 166/2022 se vor aplica din 5 iunie 2022.
Comentarii articol (1)