Astfel, atât absolvenţii studiilor postliceale, de licenţă sau de master profesional vor putea fi încadraţi ca subinspectori de poliţie. Această prevedere va fi aplicată şi celor care absolvă cursurile de master profesional organizate de Academia de Poliţie, dacă, anterior, au absolvit cursuri de licenţă la alte universităţi, însă în specializări pe care MAI le consideră necesare în instituţiile din subordine.
- "Polițiștii provin, de regulă, din rândul absolvenților programelor de studii universitare de licență sau master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție ori din rândul absolvenților programelor de studii postliceale pentru formarea agenților de poliție, organizate de instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne.
- Programele de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție organizate în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” sunt destinate candidaților care dețin o licență în specializări universitare necesare structurilor MAI”, sunt prevederile introduse de OUG 76 în Legea Statutului poliţistului.
Actul normativ prevede că masteranzii Academiei de Poliţie vor primi gradul profesional de subinspector de poliţie, urmând să fie încadraţi ca debutanţi pe o perioadă de stagiu de 12 luni. "La finalizarea acestor studii de masterat, absolventul va primi grad profesional şi va fi repartizat potrivit nevoilor beneficiarului", se indica în argumentarea OUG-ului.
MAI are în plan implementarea în cadrul Academiei de Poliţie, din următorul an universitar, a unui nou sistem de formare a ofiţerilor (poliţie, poliţie de frontieră şi jandarmi) prin programe de master profesional, destinate absolvenţilor de studii universitare de licenţă, fără ca aceştia să fi terminat obligatoriu studii în cadrul unor instituţii ale ministerului de interne.
Comentarii articol (1)