Legea nr. 132/2017 referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) obligă asiguratorul la despăgubiri pentru prejudiciile suferite de persoane, inclusiv în caz de deces.
În acest caz nu vorbim de daune materiale, căci prejudiciile nu au un caracter material, ci de daune morale, generate de traumele la care sunt supuse rudele celui decedat în urma unui accident auto.
Spre deosebire de despăgubirile materiale, care se stabilesc pe baza unor criterii obiective, despăgubirile pentru daunele morale sunt decise de către instanțele de judecată, care, în urma propriilor evaluări, stabilesc sumele ce vor fi primite de urmașii celor decedați.
Legat de acestea, prin Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) s-a realizat un studiu amplu ce a vizat deciziile instanțelor de judecată în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor morale acordate de către acestea.
Scopul acestuia a fost stabilirea unui sistem de referință general acceptat, o bază unitară, un reper util în instrumentarea pretențiilor de despăgubire pentru daune morale, care să poată fi utilizat de toate părțile interesate (persoane prejudiciate, intermediari în asigurări, asigurători, avocați, judecători).
Urmare a cercetărilor efectuate, a rezultat un Ghid pentru soluționarea daunelor morale, care oferă repere foarte utile ce pot fi avute în vedere de către instanțele de judecată, astfel încât valorile despăgubirilor morale să fie, pe cât posibil, uniformizate.
În acest sens, a fost calculată valoarea medie a compensațiilor acordate la nivelul Curților de Apel din România, pentru rudele de gradul I ale persoanei decedate, rezultând următoarele:
- pentru copilul major (descendent de gradul I – fiu/fiică), ca urmare a decesului părintelui său (mama/tata) - 36.434 de lei;
- pentru copilul minor (descendent de gradul I – fiu/fiică), ca urmare a decesului părintelui său (mama/tata) - 51.324 de lei;
- pentru frate/soră - 29.912 de lei;
- pentru părinte (ascendent de gradul I – mama/tata) ca urmare a decesului fiului/fiicei sale, - 75.097 de lei;
- pentru soț/soție - 52.510 lei.
Aceste rezultate pot fi utilizate de către avocați sau instanțe ca repere, însă există posibilitatea ca despăgubirile acordate să poată fi individualizate, adică majorate sau, după caz, diminuate în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte și a probelor existente.
Ghidul menționat a raportat aceste sume medii (acordate de către instanțe) la câștigul salarial mediu net lunar pe economie și a realizat un punctaj pe baza căruia ele să poată fi actualizate în fiecare an cu ajutorul datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
Și Codul civil cuprinde dispoziții referitoare la despăgubirile acordate celor afectați de pierderea unei persoane: ”Instanţa judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu.”
Ca o primă concluzie, putem spune că nivelul despăgubirilor acordate rudelor pentru daunele morale în cazul decesului survenit în urma unui accident auto rămâne la latitudinea fiecarei instanțe de judecată, care va face propria evaluare, având la îndemână acest instrument extrem de util.
Apoi, putem afirma că acest nivel al despăgubirii este influențat de gradul de rudenie și de prejudiciul afectiv suferit, care, chiar dacă este un criteriu subiectiv, trebuie avut în vedere, întrucât suferința este și ea resimțită diferit de la persoană la persoană.
Comentarii articol (4)