ACCES GRATUIT
Față de 2019, suma totală a taxelor și impozitelor plătite de o familie pe parcursul vieții a crescut cu 25%, spun specialiștii
Ținând cont de contextul actual, adică după doi ani de pandemie și în condițiile în care a apărut un conflict armat la granițele țării, evenimente care au generat majorări importante de prețuri la mai toate produsele și serviciile, costul fiscal al unei familii din România cu un copil s-a majorat în ultimii ani, așa cum reiese dintr-un studiu recent al KPMG. Astfel, nivelul total al taxelor și impozitelor plătite de familie de-a lungul vieții s-a majorat, față de cel calculat acum trei ani, cu 25%, potrivit studiului.
Articolul continuă mai jos
Evenimentele majore apărute din 2019 încoace, mai exact, pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina, au generat creșteri majore de prețuri atât la energie, cât și la alimente, ceea ce face viața, în general, mai scumpă.
Evenimentele amintite au influențat, în mod evident, și suma totală de taxe și impozite plătite de familii pe parcursul vieții, după cum apare într-un
studiu recent al KPMG, care a crescut, față de nivelul calculat în cadrul
studiului publicat în 2019,
cu 25%.
“Această creștere se referă pe de o parte la contribuții salariale și impozit pe venit ca urmare a creșterii salariului mediu brut. Pe de altă parte se referă la creșterea TVA pe fondul majorării cheltuielilor medii lunare pe gospodărie și a prețurilor la combustibil, electricitate și gaze naturale. Iar nu în ultimul rând, se referă la creșterea accizelor, care se datorează în parte schimbării ipotezei privind numărul de km parcurși anual (locuind în afara orașului, am presupus un kilometraj de 14.000 km/an), dar și creșterii nivelului accizelor”, mai apare în studiul KPMG din acest an.
E de subliniat aici faptul că, la calcularea sumelor, nu s-a ținut cont de
plafonarea prețurilor la energie, respectiv la electricitate și gaze naturale.
Conform noului studiu, dacă în urmă cu trei ani suma taxelor plătite de-a lungul vieții pentru o familie cu un copil era de aproximativ 3.000.000 de lei, acum, aceeași familie ar plăti
3.800.000 de lei sau chiar 4.300.000 de lei, dacă unul dintre membrii familiei ar avea un venit suplimentar dintr-un al doilea job.
După cum apare în studiul din acest an, suma de 3,8 milioane de lei, plătită ca taxe și impozite de o familie de-a lungul vieții, ar putea fi investită de stat în:
- zece echipamente de control cu raze X;
- un echipament de radiodiagnosticare tip computer tomograf;
- 13 echipamente pentru urgențe cardiovasculare și toxicologice;
- șase autogunoiere compactoare;
- cinci automăturătoare;
- modernizarea a doi km de drum județean;
- 472 de stâlpi de iluminat cu panouri solare;
- modernizarea a 20 de metri de pod județean.
În realizarea analizei au fost folosite date statistice publice (de pildă, salariul mediu pe țară, vârsta medie la angajare, coșul de cumpărături mediu pentru gospodării cu doi, respectiv trei membri etc.), care pot fi găsite la Institutul Național de Statistică, Eurostat, World Health Organization, sau date regăsite în achizițiile publice recente.
Citește mai mult despre
accize,
taxe si impozite,
impozite taxe,
impozite,
familii
Specialiști citați în acest articol
KPMG în România oferă servicii de Audit, Asistență fiscală și Consultanță în afaceri, inclusiv servicii de restructurare și accesare de fonduri, pentru organizații din diverse domenii, atât din sectorul privat, cât și cel public.
KPMG în România este o firmă membră a rețelei internaționale KPMG, care are birouri în 146 țări și peste 227.000 de profesionisti în toată lumea. Această combinație unică între cunoștințe naționale puternice și o rețea regională și multinațională echilibrată pune la dispoziția clienților noștri un sistem de servicii de cea mai bună calitate, precum și capacități de consultanță transfrontaliera.
KPMG în România are în prezent peste 800 de profesioniști, atât cetățeni români, cât și străini (expatriați), combinând astfel experiență locală cu know-how-ul internațional.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)