În această lună sunt trei zile libere legale (patru pentru bugetari), respectiv două sau trei pentru cei care nu lucrează în weekend, iar salariații care primesc tichete de masă vor primi o sumă mai mică aferentă acestei luni din cauza liberelor. Însă nu doar tichetele de masă primite sunt mai puține, mai sunt și alte drepturi în afară de salariu afectate de aceste zile libere legale.
În primul rând, subliniem că salariul de bază nu este afectat de zilele libere legale, el se acordă indiferent de zilele lucrătoare sau nelucrătoare dintr-o lună. Însă există o serie de drepturi salariale care sunt afectate de numărul de zile libere dintr-un an, dintre care amintim:
Tichetele de masă se acordă doar pentru zilele în care salariatul lucrează, indiferent că vorbim de munca la birou sau în regim de telemuncă. Salariatul care primește, în general, tichete de masă, le va primi pentru fiecare zi lucrată, indiferent că este vorba de cele din timpul săptămânii sau din weekend.
Totuși, cât timp nu muncește într-un liber, salariatul nu va primi pentru această zi tichetul de masă. Dacă luăm ca exemplu luna decembrie, în ianuarie 2023, salariatul va primi un cuantum total mai mic cu două (1 decembrie - joi, 26 decembrie - luni, a doua zi de Crăciun) sau trei tichete (dacă lucrează pe 25 decembrie, duminică, prima zi de Crăciun) aferente zilelor libere legale. În plus, în cazul bugetarilor se mai elimină un tichet, pentru ziua liberă suplimentară din 2 decembrie.
La fel se procedează și în cazul
indemnizației de hrană ce se acordă salariaților plătiți din fonduri publice.
Indemnizațiile pentru concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se achită de către angajator sau de casa de sănătate
doar pentru zilele lucrătoare, nu și pentru zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare. Astfel, dacă, de exemplu, un salariat a primit pe durata lunii decembrie un certificat de concediu medical ce include cel puțin una dintre zilele libere legale va primi o sumă de bani mai mică decât dacă concediul nu ar fi cuprind libere legale.
Și
cei 400 lei acordați telesalariaților, cu regim fiscal special, se acordă pentru zilele sau perioadele când se muncește efectiv în telemuncă. Liberele legale nu pot intra în calcul, chiar dacă angajatul își primește salariul în mod normal. Situația este aceeași ca în cazul în care salariatul muncește de la birou, se află în concediu de odihnă, medical sau fără plată. Dacă se află în oricare dintre aceste situații, plafonul lunar de 400 lei va fi mai mic, cuantumul va fi calculat doar pentru zilele muncite efectiv în telemuncă.
Majoritatea altor beneficii extrasalariale nu sunt afectate de aceste libere legale.
"Cele mai multe beneficii extrasalariale sunt negociate și stabilite lunar sau anual, cum ar fi abonamentele pentru servicii medicale sau sport, deci nu ar fi influențate semnificativ de sărbătorile legale și ar fi chiar dificil de distins/calculat în astfel de condiții. Rămâne în discuție, în continuare, situația salariaților delegați și/sau detașați, dar care nu revin în localitatea de reședință sau domiciliu în ziua liberă, iar aici avem în vedere indemnizația de delegare/detașare, al cărui scop este de a compensa faptul că salariatul, deși nu prestează o activitate, nici nu este în măsură să utilizeze timpul liber în mediul său obișnuit, fiind într-o altă localitate. Celelalte sporuri sau indemnizații vor fi acordate prin raportare la salariul de bază, cu excepția situațiilor în care dispoziția legală face trimitere expresă la timpul efectiv lucrat", ne-a explicat
Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Comentarii articol (3)