Legea nr. 179/2023 a intrat azi în vigoare și modifică perioada-standard a concediului pentru îngrijirea copilului bolnav - aceasta a fost extinsă șapte ani până la 12 ani.
OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevede că salariații care au un stagiu de asigurare de minimum șase luni pot solicita concediul medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav.
Concediul și indemnizația se acorda înainte până la vârsta de șapte ani a copilului sau până la vârsta de 18 ani în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente.
Motivația inițiatorilor Legii 179 a fost aceea că un copil bolnav cu vârsta de peste șapte ani nu poate fi lăsat singur acasă de la acea vârstă pentru a se îngriji singur sau a-și administra singur medicația. Vârsta minimă de la care un copil poate fi lăsat singur acasă (și în acel caz doar pentru câteva ore) este de 12 ani, în opinia psihologilor citați de parlamentari. „Scopul principal al modificării legislative este asigurarea cadrului legal pentru părinți de a-și îngriji în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani, fără a fi nevoie să recurgă la alte tipuri de concedii”, scriau inițiatorii.
Iată principalele prevederi ale OUG 158/2005 cu privire la concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav:
- pentru a fi solicitat, salariatul trebuie să fi cotizat la sistemul public de sănătate timp de minimum șase luni în ultimele 12 luni de dinainte de solicitarea concediului;
- cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul (media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu);
- indemnizația, care se suportă integral din bugetul statului, se poate acorda numai unuia dintre părinți, nu ambilor părinți;
- durata de acordare a indemnizației este, de principiu, de maximum 45 de zile calendaristice pe an (însă în anumite situații perioada poate fi mai lungă).
Deși s-ar putea înțelege că acest tip de concediu poate presupune o foarte lungă perioadă de absență de la locul de muncă (formularea „îngrijirea copilului bolnav până la vârsta de ...”), legea este destul de clară - maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil bolnav.
OUG 158/2005 are însă și un set de norme de aplicare. Actualmente, normele se referă în continuare la vechile prevederi ale legii - concediul pentru îngrijrea copilului bolnav de până la șapte ani. Prin urmare, normele vor trebui modificate ca urmare a modificărilor din Legea 179.
Codul muncii a rămas în urmă
Referiri la concediul pentru îngrijirea copilului bolnav se regăsesc și în Codul muncii - acolo unde se stabilește că e un caz de suspendare a contractului de muncă și nu numai. În două locuri în Codul muncii, acest concediu este încă pentru copilul în vârstă de până la șapte ani, pentru că legiuitorul nu și-a amintit să modifice, simultan cu OUG 158, și codul.
Cu toate acestea, este important ce prevede OUG 158, iar nu ce prevede codul în aceeași materie, întrucât ordonanța este aici legea specială și are întâietate. Cel mai probabil, cineva își va da seama de aceasă scăpare și va modifica și Codul muncii în consecință.
Comentarii articol (2)