Mai precis, dacă există dificultăți financiare, persoanele care ocupă aceste funcții, indiferent de ce tip de societate este vorba (cu răspundere limitată, pe acțiuni etc.), trebuie să aibă în vedere următoarele:
- interesele creditorilor, ale deținătorilor de titluri de participație și ale altor părți interesate;
- necesitatea de a lua măsuri rezonabile și adecvate pentru evitarea insolvenței și pentru reducerea la minimum a pierderilor suferite de creditori, de angajați, de deținătorii de titluri de participație și de alte părți interesate;
- necesitatea de a evita adoptarea, cu intenție sau din gravă neglijență, a unei conduite care amenință viabilitatea întreprinderii.
„Motivul pentru înmulțirea îndatoririlor directorilor și administratorilor -- în cazul în care o companie este aproape de insolvență -- este de a proteja interesele legitime ale creditorilor, angajaților, deținătorilor de capital și ale altor părți interesate de deciziile de management care pot avea un impact asupra patrimoniului debitorului.
Mai precis, debitorii vor fi protejați de acele decizii ale directorilor și administratorilor care ar putea avea ca efect diminuarea în continuare a valorii patrimoniului disponibil pentru restructurare sau pentru distribuire către creditori. În astfel de circumstanțe, directorii și administratorii trebuie să evite orice acțiuni deliberate sau grav neglijente care ar putea avea ca rezultat un câștig personal, pe cheltuiala oricărei părți interesate, și să evite să fie de acord cu tranzacții sub valoarea pieței sau să întreprindă acțiuni care ar avantaja în mod injust una sau mai multe părți interesate”, au explicat, într-un articol recent, Rodica Manea, Partner, și Elena Andrei, Senior Associate, de la CMS.
Obligațiile noi au fost introduse la articolul 73 din Legea societăților. Deși nu s-a prevăzut și o sancțiune specială pentru încălcarea acestora, legislația de la noi permite atragerea răspunderii solidare atunci când o firmă ajunge într-o situație gravă din cauza persoanelor care o administrează.
Conform Legii insolvenței (nr. 85/2014), în forma modificată prin noul act normativ, starea de dificultate este „starea generată de orice împrejurare care determină o afectare temporară a activității ce dă naștere unei amenințări reale și grave la adresa capacității viitoare a debitorului de a-și plăti datoriile la scadență, dacă nu sunt luate măsuri adecvate; debitorul în stare de dificultate este capabil să își execute obligațiile pe măsură ce devin scadente.”
Comentarii articol (0)