Conform OUG nr. 111/2010, dreptul de a obține indemnizația de creștere a copilului poate fi afectat dacă, anual, beneficiarul acesteia desfășoară activități care-i aduc anumite venituri în buzunar. Excepțional, beneficiarii indemnizației pot obține simultan cu indemnizația anumite sume de bani:
- diverse sume în baza legii, a contractului colectiv sau individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu (cum ar fi tichete cadou sau prime);
- indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
- beneficiarul realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel net nu depăşeşte nivelul prevăzut de OUG 111 - acest nivel face obiectul unei modificări legislative recente însă.
OUG nr. 164/2022 este cea care prevede că cei aflați în CCC pot obține venituri nete anuale de până la de opt ori indemnizația minimă. Odată cu oficializarea normelor de aplicare ale acestei ordonanțe date anul trecut, noua limită de venituri a intrat oficial în vigoare.
Cât este indemnizația minimă de CCC: potrivit OUG 111/2010, valoarea indemnizației lunare nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR, așa că, odată cu creșterea ISR, pragul minim al indemnizației de CCC este acum de 1.495 de lei.
Având această informație, putem calcula pragul maxim de venituri ce pot fi obținute în paralel cu indemnizația de CCC, fără a pierde dreptul la aceasta: 11.960 de lei.
Util: Indemnizația de creștere a copilului poate fi afectată în cazul celor care sunt și administratori de firme, dar numai dacă obțin venituri
Veniturile care pot duce la pierderea dreptului la indemnizația de CCC sunt doar cele care vin din prestarea efectivă a unei activități. Spre exemplu, dacă veniturile acelea extra din închirierea unor imobile, ele sunt de natură pasivă - beneficiarul nu desfășoară efectiv o activitate pentru a obține banii din chirii. Dividendele sunt un alt exemplu de venit pasiv, faptul că beneficiarul indemnizației este asociat și primește o dată, de două sau trei ori pe an dividende nu înseamnă că pierde dreptul la indemnizația de creștere.
Comentarii articol (15)