Aproximativ 57 de milioane de euro au fost contractate, la începutul lui octombrie, de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), prin două proiecte cu fonduri europene acordate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru finanțarea subvențiilor pentru angajatorii care vor încadra în muncă șomeri.
Fondurile vor fi acordate, cu precădere, pentru angajarea șomerilor care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomerilor de lungă durată, lucrătorilor vârstnici (45-64 de ani), persoanelor cu dizabilități, persoanele cu nivel redus de educație, membrii minorității rome, persoanelor din mediul rural, în special cele din agricultura de subzistență și semi-subzistență, cu domiciliul sau reședința în regiunile Centru, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est și Vest, după cum reiese dintr-un
comunicat al ANOFM.
Fonduri în valoare de 7 milioane de euro au fost contractate pentru sprijinirea angajării a 972 de tineri absolvenți, înregistrați la agențiile forțelor de muncă, cu domiciliu sau reședința în regiunile de dezvoltare eligibile.
De pe altă parte, restul de circa 50 milioane de euro vor fi pentru sprijinirea a peste 8.400 de șomeri cu domiciliul sau reședința în regiunile mai puțin dezvoltate, în mod special pentru persoanele pentru care identificarea unui loc de muncă ridică unele dificultăți.
Conform
Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, angajatorii beneficiază pentru angajarea absolvenților, dacă o fac cu un contract pe perioadă nedeterminată, de o sumă lunară de 2.250 lei/lună timp de 12 luni.
Aceeași sumă și pentru aceeași perioadă de timp se acordă și firmelor care încadrează în muncă tineri NEET (cu vârstă cuprinsă între 16 și 25 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională), care angajează persoane cu dizabilități sau șomeri unici susținători ai familiilor monoparentale. Pentru acești salariați, angajatorii trebuie să mențină raporturile de muncă cel puțin 18 luni.
Și pentru încadrarea în muncă a șomerilor de lungă durată, respectiv înregistrați la agențiile de muncă de mai mult de șase luni (pentru cei cu vârsta între 16 și 25 ani) sau 12 luni (pentru cei cu vârsta de peste 25 de ani), angajatorii pot primi 2.250 lei/lună cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă/serviciu cel puţin 18 luni.
De asemenea, firmele care angajează șomeri de peste 45 de ani și şomeri care, în termen de cinci ani de la data angajării, îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială/pentru limită de vârstă, beneficiază pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună pentru fiecare.
Comentarii articol (0)