Pe lângă valoarea plafoanelor, categoriile de beneficiari și termenul până la care se va aplica schema de plafonare la energie, legea amintită stabilește că cei ce au mai multe puncte de consum nu pot beneficia de tarife reduse la toate, ci doar la unul, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, la alegere.
Concret, după cum scria în actul normativ, “în cazul clienților casnici, prețul final facturat (…) se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/ reședință ale clienților finali. Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat (…) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință”.
În cazul în care deține mai multe puncte de consum, clientul casnic trebuia să indice adresa la care vrea să beneficieze de tarife reduse la energie electrică printr-o declarație pe propria răspundere depusă la furnizor, din care să reiasă că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum.
Această prevedere a fost abrogată azi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a OUG 192/2022, ceea ce duce la eliminarea obligației de depunere a unei declarații în cazul deținerii mai multor locuri de consum al energiei electrice, astfel încât, așa cum sublinia recent ministrul energiei, Virgil Popescu, "toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate, indiferent de numărul locurilor de consum".
Cum vor putea beneficia de tarife plafonate la electricitate cei ce stau în chirie
Printre altele, această schimbare vine în sprijinul persoanelor care locuiesc în chirie, care, în lipsa unei eventuale declarații depuse de proprietar sau în lipsa unui contract încheiat direct cu un furnizor de energie electrică, după regulile anterioare, nu ar fi putut beneficia de preț plafonat la electricitate.
Ordonanța apărută azi aduce clarificări ce-i privește strict pe cei ce stau în chirie. Mai exact, OUG 192/2022 stabilește că, în cazul celor ce utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, a celor care au în întreținere cel puțin trei copii și a familiilor monoparentale, plafonarea prețului energiei electrice la 0,68 lei/kWh se aplică și pentru locurile de consum utilizate în baza unui contract de închiriere.
În această situație, la furnizor vor trebui depuse de clientul casnic următoarele documente:
- cererea privind aplicarea prețului plafonat;
- copia contractului de închiriere;
- declarația pe propria răspundere a chiriașului că se încadrează în una dintre cele trei categorii amintite sau, începând cu februarie 2023, confirmarea de la medicul specialist (doar pentru cei ce folosesc dispozitive medicale).
Potrivit schimbărilor recente, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică, pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025, va fi de:
- 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru:
- clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;
- clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor;
- clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ;
- clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ;
- 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici cu un consum lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh, iar ce depășește 255 kWh, respectiv consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună, se facturează la prețul de 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus;
- 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru întreg consumul ce depășește 300 kWh/lună.
Mai multe detalii privind schimbările apărute recent la schema de plafonare a prețului la energie se găsesc aici.
Comentarii articol (7)