ACCES PREMIUM
De ce premium?
Dividende interimare 2023: Firmele pot începe demersurile pentru împărțirea profitului din trimestrul 1. Se aplică impozitul majorat
Terminarea primului trimestru din 2023 este semnalul că firmele pot începe demersurile pentru împărțirea profitului aferent sub formă de dividende interimare - acolo unde este cazul, desigur. Totodată, profităm de ocazie pentru a reaminti că pentru dividendele interimare distribuite și plătite în 2023 se aplică o cotă majorată a impozitului.
Articolul continuă mai jos
Pentru împărțirea trimestrială a dividendelor, din profitul trimestrului 1 din 2023 (perioada ianuarie - martie), primul pas procedural este
inventarierea patrimoniului, conform
Ordinului Ministerului Finanțelor 3.067/2018. Iar al doilea pas procedural este întocmirea situațiilor financiare interimare la 31 martie 2023.
Bilanțurile interimare pot fi întocmite numai în baza unei inventarieri a patrimoniului, iar dividendele interimare pot fi împărțite numai în baza bilanțurilor interimare, în măsura în care există profit de împărțit. Ulterior, situațiile financiare interimare se transmit la unitățile Ministerului Finanțelor în 30 de zile de la aprobarea lor în adunarea generală a asociaților.
Așa cum am atenționat în mai multe rânduri în lunile recente,
trecerea în anul 2023 a venit cu o schimbare importantă pentru cei care plătesc sau încasează venituri din dividende. Impozitul de 5% s-a majorat la 8% și, totodată, s-au schimbat regulile contribuției la sănătate, astfel că pentru dividende se fac plăți majorate în acest sens.
Impozitul pe dividende se declară și se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care se plătesc dividendele, conform Codului fiscal. Pentru dividendele distribuite, dar neplătite în anul distribuirii (inclusiv cele interimare), impozitul se achită până la data de 25 ianuarie a anului următor distribuirii. Obligația de declarare și plată aparține societății care distribuie și achită dividendele către persoane fizice.
Declararea veniturilor din dividende și a contribuției aferente la sănătate, prin declarația unică, se face până la termenul anual din 25 mai, iar plata efectivă a contribuției se face în anul următor celui de obținere a veniturilor. Obligația de declarare și plată aparține persoanei fizice care a încasat dividende.
Regulile pentru distribuirea profitului sub formă de dividende sunt prinse în Legea 31/1990, în Legea 82/1991 și în ordinele de aplicare date de Ministerul Finanțelor. Dividendele se pot distribui anual, după aprobarea situațiilor financiare pe anul anterior, sau trimestrial, în timpul anului, după aprobarea situațiilor financiare interimare (regularizarea se face odată cu situațiile financiare anuale).
În paralel, nu uita că pentru distribuirea de dividende interimare din 2022 firmele trebuie
să facă o regularizare la început de 2023, care poate implica inclusiv
ajustări la impozitul aferent. La fel se va proceda la început de 2024 pentru interimarele distribuite și plătite în 2023.
Citește și: Dividende interimare: Cum sunt contabilizate acestea, mai nou, la firmele care le primesc.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)