Concret, această campanie de informare se va derula timp de câteva luni și va consta în distribuirea de materiale informative atât în format tipărit, în unitățile ANAF din toată țara, cât și în format digital, pe site-urile și conturile de social media ale ANAF. În același timp, la promovarea campaniei ajută Asociația Plăților Electronice din România și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.
Așa cum s-a stabilit recent prin Legea 370/2022, începând din ianuarie 2023, în cadrul controalelor ANAF se pot verifica inclusiv obligațiile comercianților ce țin de plățile cu cardul bancar. Astfel, vorbim de mai multe fapte care pot fi sancționate contravențional de autoritățile de control, printre care se numără:
- nerespectarea de către comercianți și prestatori a obligației de a accepta plata cu cardul - amendă de la 20.000 la 50.000 lei;
- refuzul de a accepta ca mijloc de plată cardurile bancare, de către persoanele juridice care au obligația de acceptare - amendă de la 5.000 la 7.500 lei;
- distrugerea, deteriorarea sau modificarea tehnică a terminalelor de plată, care pot provoca înregistrări eronate sau pot genera fraude - amendă de la 20.000 la 50.000 lei.
„Acceptarea plății cu cardul este o necesitate, la ora actuală, pentru firmele care vor să se dezvolte și să răspundă cererii în creștere, din partea clienților, de a plăti prin metode digitale. Reducerea costurilor cu administrarea numerarului, transferul banilor în timp real, plata cu cardul direct pe factura digitală sunt beneficii reale și imediate pentru comercianții și furnizorii de servicii care adoptă mijloace moderne de plată. În plus, costurile acceptării plăților digitale sunt aproape nule, având în vedere apariția tehnologiei care permite transformarea telefoanelor mobile și a tabletelor în terminale de plată”, a declarat Răzvan Faer, Președintele Asociației Plăților Electronice.
Din statisticile citate în comunicat reiese că numărul de terminale de plată depășea 330.000 la mijlocul anului 2022 (în creștere cu 22% față de perioada similară a anului 2021). Practic, în țara noastră sunt aproape 18 terminale la mia de locuitori, față de media europeană de 36 de terminale. Din acest motiv, infrastructura de plăți electronice ar trebui dezvoltată în continuare.
Comentarii articol (1)