ACCES PREMIUM
De ce premium?
Cinci noutăți fiscal-financiare ce vizează persoanele care obțin venituri pe cont propriu
După primele șase luni din 2023, pentru domeniul activităților independente au apărut câteva noutăți ce țin de sfera fiscal-financiară. Iată care sunt acestea și ce vizează concret:
Articolul continuă mai jos
1. Dacă se radiază o PFA din evidența Fiscului, datoriile acesteia sunt preluate de fostul titular persoană fizică. O clarificare importantă de la Înalta Curte de Casație și Justiție a devenit obligatorie pe finalul lunii iunie 2023. În esență, prin Decizia 20/2023 s-a stabilit că, dacă vorbim de radierea PFA din evidența Agenției Naționale de Administrare Fiscală, datoriile sale sunt transferate către fostul titular persoană fizică, nu anulate. Interpretarea era necesară în condițiile în care până acum exista o practică neunitară în instanțele de judecată.
2. Persoanele fizice cu averi mari și rudele lor apropiate sunt monitorizate separat de către Fisc. Măsura, care a fost dată prin Ordinul Fiscului 920/2023, nu face vreo diferențiere între PFA-uri și simple persoane fizice, astfel că aceasta poate viza, teoretic, ambele categorii. Concret, în curând va fi stabilită o listă a persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor lor apropiate, astfel încât acestea să fie monitorizate separat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală în vederea conformării fiscale. Măsura pare să fie
un prim pas în direcția pe care autoritățile au anunțat-o pe finalul anului trecut.
3. Facilitate fiscală pentru cheltuielile cu abonamentele de sport. Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, ce sunt impuse în sistem real, pot deduce limitat cheltuielile cu abonamentele de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie, conform Legii 34/2023, care se aplică de la mijlocul lunii ianuarie 2023. Facilitatea se aplică numai în limita a 400 de euro pe an pentru fiecare persoană.
4. PFA-urile pot să vândă locuințe în rate, dacă sunt dezvoltatori imobiliari. Pentru că pe piață au început să apară tot mai des dezvoltatori imobiliari persoane fizice, Legea 134/2023 a stabilit, spre finalul lunii mai 2023, că aceștia pot să acorde credite. Este vorba, mai precis, de mecanismul ce permite achitarea locuințelor în rate direct la dezvoltatorii imobiliari.
5. Regim fiscal simplificat pentru investitorii individuali. Investitorii individuali, adică persoanele fizice care obțin câștiguri din vânzarea titlurilor de valoare prin intermediari, beneficiază, din ianuarie 2023, de un regim fiscal mai simplu - aceștia datorează un impozit mai mic pe câștiguri, iar de declarare și plată se ocupă direct intermediarii. Măsura este în Legea 142/2022.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)