Astfel, în curând începe prima sesiune parlamentară din acest an, așa că prezentăm cele mai importante proiecte legislative ce ar putea trece de Parlament în acest an.
Conducători de vehicule
Proba teoretică a examenului auto se va putea susține oriunde în țară, iar perioada necesară pentru a obține permisul de conducere se va reduce
Un proiect de lege ce ar putea ajunge curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare, stabilește modificarea Codului rutier, astfel încât proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere să se poată susține oriunde în țară, nu doar în localitatea sau regiunea de domiciliu. În plus, se va reduce și intervalul de timp necesar obținerii permisului auto, ce conține perioada de școlarizare, dar și cele două etape ale examenului, mai exact, proba teoretică și cea practică.
RCA va deveni obligatorie pentru bicicletele și trotinetele electrice
Un alt proiect legislativ aflat în Parlament prevede modificarea reglementărilor privind asigurările de răspundere civilă obligatorii și extinde obligația de asigurare asupra mai multor vehicule, inclusiv asupra bicicletelor electrice și trotinetelor electrice.
Valabilitatea permisului de conducere s-ar putea majora pentru șoferii de până la 70 de ani și s-ar putea reduce pentru cei trecuți de această vârstă
Conducătorii auto cu vârsta de până la 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent, deoarece, potrivit unui proiect ce ar putea fi adoptat în Parlament în acest an, valabilitatea acestor documente s-ar majora de la 10 ani, cât e în prezent, la 15 ani. Pe de altă parte, șoferii trecuți de 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani.
Motocicliștii vor scăpa de obligația de a avea trusă medicală, triunghi reflectorizant și extinctor
Proiectul ce conține această măsură este de mai mult timp în Parlament, dar, spre sfârșit de 2023, a primit raport favorabil la Camera Deputaților, care va da votul decisiv. Concret, proiectul stabilește că, pentru a elimina o obligație greu de pus în practică, Codul rutier urmează să fie modificat, iar cei ce folosesc mopede, scutere sau motociclete să nu mai fie obligați, așa cum e acum, să aibă asupra lor trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.
Copii și părinți
Distrugerea relației unui copil cu celălalt părinte va fi considerată violență psihologică
Înstrăinarea părintească, adică împiedicarea sau distrugerea, fără motiv, de cele mai multe ori, pe fondul unui divorț, a relației pe care copilul o are cu celălalt părinte va fi considerată formă a violenței psihologice, iar existența ei va avea o serie de urmări juridice. Mai precis, existența înstrăinării părintești va avea impact asupra stabilirii exercitării exclusive a autorității părintești sau asupra deciziei de stabilire a domiciliului unui copil la locuința unuia dintre părinți. Propunerea legislativă ce conține măsurile amintite nu e chiar nouă, dar ar putea să primească votul decisiv din Parlament chiar în această sesiune.
Emisiunile TV pentru copii vor conține mai puțină publicitate
Pentru a proteja copiii, durata maximă a publicității difuzate în cadrul emisiunilor TV destinate acestora va fi de 12 minute într-o oră, după cum apare într-un proiect legislativ ce a primit, în toamna lui 2023, raport favorabil la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
Elevii din familiile cu venituri mici ar putea primi anual vouchere pentru ochelari de vedere
Părinții sau reprezentanții legali ai elevilor aflați în stare de vulnerabilitate materială din învățământul preuniversitar, adică cei ce provin din familii cu venituri mici sau cei ce sunt în plasament, vor putea beneficia de un bon valoric pentru controlul oftalmologic al copilului lor și cumpărarea de ochelari de vedere pentru acesta în fiecare an, în valoare de 0,4 din cuantumul indicatorului social de referință, potrivit unui proiect legislativ ce așteaptă votul decisiv al deputaților.
Persoane cu dizabilități
Noi drepturi pentru persoanele cu dizabilități: Scutire de la plata tarifului de omologare a mașinilor adaptate și acces permis cu câini-ghid în orice loc public
Două proiecte de lege ce au trecut deja de primul vot din Parlament, cel al Senatului, iar acum așteaptă votul decisiv la Camera Deputaților vor aduce noi drepturi persoanelor cu dizabilități. Printre altele, persoanele cu dizabilități vor beneficia de scutire de la plata tarifului de omologare perceput de Registrul Auto Român pentru mașinile adaptate astfel încât să poată fi conduse de acestea, iar taximetriștii sau cei ce fac transport alternativ nu vor putea refuza transportul persoanelor cu handicap, a dispozitivului acestora de mers și a câinelui-ghid, după caz, riscând amenzi de până la 25.000 lei în caz contrar. De asemenea, câinii își vor putea însoți stăpânii în toate locațiile care asigură servicii publice, adică și în hoteluri, magazine ori restaurante.
Persoanele cu dizabilități ar putea beneficia de servicii stomatologice gratuite
O propunere legislativă aflată în atenția parlamentarilor și care urmărește completarea actualului cadru legal ce reglementează protecția persoanelor cu dizabilități va permite acestora să beneficieze de servicii stomatologice şi tratamentele dentare suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Măsura a fost propusă în contextul discrepanței dintre costurile mari ale tratamentelor stomatologice și valoarea redusă a indemnizației de handicap.
Parcurile și locurile de joacă vor trebui dotate cu echipamente destinate copiilor cu dizabilități
Pentru a crește accesul copiilor cu dizabilități la noi moduri de destindere și la interacțiuni cu alți copii de vârste similare, parcurile și locurile de joacă (existente sau viitoare) vor trebui să conțină și echipamente de joacă universale, ce pot fi folosite ușor și de către acești copii, conform unui proiect de lege din Parlament.
Comentarii articol (0)