ACCES PREMIUM
De ce premium?
Contribuabilii NU trebuie să se înscrie în 2024 în Registrul e-Factura. Acesta e numai pentru cine a optat în trecut pentru facturarea electronică
Așa cum s-a întâmplat în 2022, dilema înscrierii în Registrul e-Factura a revenit în actualitate în 2024, în contextul în care facturarea electronică devine obligatorie pentru toate operațiunile din relația B2B. Din acest motiv, specialiștii subliniază că înscrierea în registru NU este obligatorie, deoarece acesta a fost introdus numai pentru contribuabilii care au optat în trecut pentru facturarea electronică.
Articolul continuă mai jos
„Sunt două perioade. În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, chiar dacă factura emisă este raportată prin sistemul e-Factura, ea trebuie comunicată și către client. Nu e suficientă încărcarea în e-Factura. Există, totuși, o prevedere care spune că, atât timp cât ambele părți (furnizorul și clientul) sunt înregistrate în Registrul e-Factura, nu mai este obligatoriu ca furnizorul să mai dea PDF, versiunea tipărită, EDI sau orice altă formă de factură - e suficientă factura electronică transmisă în e-Factura.De la 1 iulie 2024, Registrul e-Factura n-o să mai aibă nicio valoare, pentru că facturarea între două persoane stabilite în România va fi posibilă doar în forma electronică și nu mai există o obligație suplimentată pentru furnizor de a comunica factura emisă și pe alt canal decât platforma e-Factura. Asta e singura diferență. Plus că acest registru era pentru persoanele care au optat. Ce am mai văzut noi la unii dintre clienții noștri este că au ajuns în registru fără să știe - doar să verificați dacă sunteți în registru, pentru că, atunci când furnizorii verifică și vă văd în registru, poate ei consideră că e suficient să vă dea doar XML-ul și atunci n-o să mai primiți nimic altceva”, a clarificat recent, la
o conferință organizată de avocatnet.ro,
Alexandru Comănescu, Tax Director la KPMG România.
Prima oară când a apărut dilema referitoare la înscrierea sau nu în Registrul e-Factura (prin formularul 084) a fost
în preajma mijlocului anului 2022. La acel moment, autoritățile au stabilit că pentru achiziții publice (relația B2G) și pentru produse riscante (relația B2B) este obligatorie folosirea e-Factura.
Așadar, nici pentru termenul din 1 iulie 2022,
nici pentru termenele din ianuarie, aprilie și iulie 2024 nu există o obligație de înscriere în Registrul e-Factura prin D084. Acest registru
a fost gândit din start numai pentru contribuabilii care optează pentru folosirea e-Factura, chestiune care a rămas neschimbată până acum.
Așa cum reiese din Legea 296/2023, cea care a introdus calendarul de trecere la obligativitatea folosirii e-Factura pentru toate operațiunile din relația B2B, există o singură prevedere de reținut referitoare la Registrul e-Factura. Și anume că, acolo unde atât furnizorul, cât și clientul deja sunt în Registrul e-Factura, facturile electronice transmise în sistem nu mai trebuie transmise în paralel, între 1 ianuarie și 30 iunie 2024, și pe canalele clasice.
Mai întâi, firmele folosesc e-Factura în paralel cu regulile tradiționale de facturare (cei ce n-au legătură cu Registrul e-Factura sau cazurile în care doar una dintre părți este în registru), până la 30 iunie 2024. De la 1 iulie 2024, e-Factura devine unicul canal de transmitere a facturilor către destinatari, iar contribuabilii nu trebuie să îndeplinească nicio formalitate anume în acest sens.
Citește mai mult despre
e-Factura,
clarificari practice e-Factura,
facturare electronica,
factura electronica,
Legea 296/2023 modificari fiscale si bugetare,
B2B,
business to business
Specialiști citați în acest articol
Alexandru Comănescu are o experiență de peste 17 ani în domeniul serviciilor de consultanță fiscală. A gestionat numeroase proiecte legate de impozitarea indirectă, precum și revizuiri fiscale și a oferit asistență pe parcursul inspecțiilor fiscale desfășurate de autorități. Alexandru Comănescu susține cursuri specializate atât pentru clienții KPMG, cât și pentru parteneri externi. Este implicat activ în eforturile de modernizare a mediului fiscal din România, prin participarea în grupurile de lucru din cadrul organizațiilor investitorilor, precum FIC și Amcham.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)