Proiectul de lege în discuție fost adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaților cu vot decizional și prevede modificarea reglementărilor referitoare la desfășurarea activităților economice ale PFA, II și IF astfel încât transformarea lor în persoane juridice să fie permisă în viitor. Deputații au adăugat, în plus față de varianta inițială a propunerii, o prevedere conform căreia ”în termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea documentelor, autoritățile competente vor elibera certificatul de înmatriculare al noii societăți”.
Parcursul acestui proiect rămâne momentan incert, deoarece Înalta Curte a decis azi că va sesiza CCR cu privire la acest proiect „în raport de prevederile constituţionale ale art. 73 și 76 alin. (1) referitoare la caracterul organic legii, precum și cele ale art. 1 alin. (5) privind principiului securității raporturilor juridice, a principiului legalității și a exigențelor de calitate a legii”. Dacă CCR va constata neconstituționalitatea adoptării acestui proiect, atunci el se va întoarce în Parlament.
Concret, proiectul prevede că, după cel puțin un an de activitate, PFA-urile, II-urile și IF-urile vor putea să opteze „pentru modificarea formei de organizare în societate astfel cum sunt prevăzute acestea de Legea societăților nr. 31/1990 (...), dacă depun la registratorul de registrul comerțului” o serie de documente:
- certificatul de înregistrare ca PFA, II sau IF;
- actul constitutiv al societății nou-înființate și dovada efectuării vărsămintelor în temeiul actului constitutiv, cu excepția SRL-urilor;
- dovada sediului social;
- certificatul de atestare fiscală;
- codul de înregistrare în scopuri de TVA, după caz.
Totodată, se prevede că societatea nou-înființată păstrează „datele de identificare fiscală și codul de înregistrare în scopuri de TVA” aferente PFA-ului, II-ului sau IF-ului.
În momentul de față, OUG 44/2008, care reglementează activitatea PFA, II și IF, nu permite transformarea în persoane juridice. Singura posibilitate existentă este aceea a desființării formei de organizare curente și a înființării unei noi entități economice.
După cum se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative, măsura va completa cadrul juridic actual, permițând transformarea PFA-urilor, II-urilor și IF-urilor în persoane juridice. Conform inițiatorilor, beneficiile unei astfel de modificări țin atât de simplificarea proceselor administrative, cât și de păstrarea și continuarea istoricului comercial, fiscal și bancar al acestor entități.
Atenție! Aplicarea proiectului în această formă este momentan incertă. Dacă CCR nu va admite observațiile Înaltei Curți, proiectul va merge la promulgare și legea va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial. În caz contrar, proiectul se va întoarce în Parlament.
Comentarii articol (4)