Ce sunt alunecările și împiedicările și cum se produc? Alunecările se întâmplă atunci când aderența între încălțăminte și suprafața de mers este insuficientă, ceea ce duce la un dezechilibru brusc, iar picioarele alunecă. Principalul vinovat în aceste cazuri este pavajul umed sau alunecos. Pe de altă parte, împiedicările survin când un picior întâmpină un obstacol sau o denivelare, determinând persoana să-și piardă echilibrul și să cadă.
Factori de risc care contribuie la aceste accidente includ pardoseli neuniforme sau instabile, pante, obstacole, unelte și echipamente de lucru dispuse dezordonat, pericole ascunse de buruieni și necesitatea de a deplasa încărcături grele. Acești factori sunt deosebit de întâlniți în industrii precum construcțiile, comerțul și agricultura.
Cum putem reduce riscul acestor accidente? Prevenirea este crucială și adesea, măsurile necesare sunt simple și nu implică costuri mari. Iată câteva exemple de măsuri de prevenire, conform ITM Caraș-Severin:
- alegerea cu atenție a pardoselilor, mai ales în zonele unde acestea pot deveni umede sau pline de praf;
- menținerea suprafețelor uscate și tratamentul chimic al celor alunecoase dacă este necesar;
- verificarea periodică a pardoselilor și căilor de circulație;
- înlăturarea găurilor, fisurilor și a covoarelor uzate;
- asigurarea iluminării adecvate și a semnalizării corespunzătoare;
- utilizarea de încălțăminte adecvată și materiale antiderapante;
- instruirea angajaților privind normele de securitate.
Practic, menținerea unui mediu de lucru sigur și sănătos este un efort comun între angajatori și angajați. „La rândul lor, lucrătorii au datoria de a coopera și de a se îngriji atât de propria lor securitate cât și de cea a colegilor, precum și de a respecta instrucțiunile primite în cadrul instruirii. Fiecare angajat trebuie încurajat să contribuie la îmbunătățirea securității și sănătății în muncă”, scria recent ITM Caraș-Severin.
Comentarii articol (1)