Nemulțumirile lor au reaprins o dezbatere politică în Franța, și nu numai, cu privire la garantarea prețurilor minime pentru produsele agricole. Președintele Emmanuel Macron a aderat mai târziu la această idee – atrăgându-și critici atât de la oponenții de stânga cât și de dreapta care îl acuză că a plagiat din inițiativele politice ale lor, se arată într-un articol publicat de Politico.
Dezbaterea aduce din nou în atenție o politică mai veche de susținere a prețurilor agricole care nu ar atenua din dificultățile mediului rural dar în schimb ar stimula și o întoarcere la „lacurile de lapte” și „munții de unt” de altădată. Acestea au forțat Uniunea Europeană să-și reformeze Politica Agricolă Comună, un program de subvenții agricole care consumă o treime din bugetul său.
„Prădător de profit”
Lactalis, compania de produse lactate deținută de discreta familie Besnier, a parcurs un drum lung de la originile sale în anii 1930 de mic producător de brânză Camembert în vestul Franței, până la cea mai mare companie de produse lactate din lume. Ea este privită de fermieri ca fiind arhetipul nemilos al BigFood-ului.
Ultima rundă de proteste agricole din Franța nu a fost diferită. Fermierii au ocupat luna trecută sediul companiei Lactalis. Alții au sechestrat un camion Lactalis și au redistribuit laptele către fermierii locali din departamentul Haute-Saône. Furia a ajuns chiar și la Salon International de l’Agriculture, un eveniment anual, unde protestatarii au atacat standul Lactalis.
„Această companie (Lactalis) a raportat o cifră de afaceri de 28 de miliarde de euro în 2022 și realizează profit. În fruntea ei se află doi frați împreună cu sora lor, toți trei miliardari. Este o companie care nu este de acord să-și plătească fermierii în mod corespunzător, să le plătească un preț care să acopere costul de producție, salariile și protecția socială, dar care înregistrează profituri record”, a spus Stéphane Galais, un fermier de lactate din Bretania și reprezentant al Confédération Paysanne, un sindicat de fermieri de stânga care a organizat demonstrațiile împotriva lui Lactalis, relatează Politico. „Într-o situație de cvasi-monopol, ei dictează prețul”, a mai spus el.
În regiunea sa, micile cooperative de produse lactate au luptat împotriva Lactalis, deoarece compania cumpără acțiuni la cooperativele locale de produse lactate care produc brânză reblochon.
Lactalis se apără
„Nu ar trebui să amestecăm acțiunile sindicatelor agricole cu negocierile care au loc în cadrul unui contract juridic privat cu o organizație de producători”, a spus Lactalis într-un răspuns scris la o solicitare de comentarii din partea Politico. „De îndată ce există un dezacord sau o tensiune între părți, comunicarea este exacerbată, deoarece reprezintă o pârghie în negocieri.”
Lactalis a spus că prețurile au fost influențate de faptul că jumătate din laptele de vacă pe care îl colectează este procesat sau vândut în afara Franței, unde prețurile sunt mai mici – și în prezent în scădere. A mai spus că a crescut prețurile de achiziție cu 30% în ultimii doi ani și a plătit mai mult decât concurenții săi în 2022.
Compania a raportat o scădere cu 14% a profiturilor în 2022 – marja sa netă de profit fiind de doar 1,4% – iar acestea sunt reinvestite în dezvoltarea companiei, a comunicat gigantul lactatelor.
Soluția președintelui Macron
Guvernul francez a încercat, ca răspuns la proteste, să dea vina pe marile companii din industria alimentară, promițând fermierilor o mai bună protecție în negocierile cu procesatorii, producătorii și supermarketurile.
Premierul Gabriel Attal a promis o modificare a legii Egalim – care îi protejează pe fermieri în negocieri – până în vară. Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a anunțat între timp controale mai stricte pentru a se asigura că regulile actuale pentru consolidarea puterii de negociere a fermierilor sunt eficiente.
El a amenințat, de asemenea, că va amenda două platforme centrale de achiziții – prin care comercianții cu amănuntul cumpără la comun produse agricole pentru a obține prețuri mai bune – acuzându-i că nu respectă termenul legal pentru negocierea prețurilor.
Președintele Macron a adoptat trei versiuni ale legilor Egalim cu scopul de a întări poziția fermierilor în negocierile cu cumpărătorii, împuternicindu-i să propună un preț de pornire bazat pe indicatori de referință care reflectă costurile de producție.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)