Legea 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație explicită pentru restaurante și cantine, ci mai degrabă o obligație pentru autoritățile locale și furnizorii de apă.
Legea pentru aprobarea OG 7/2023, care vizează calitatea apei destinate consumului uman, a fost oficializată vineri, scopul principal al acestei norme fiind acela al protejării sănătății prin garantarea unei surse de apă potabile de calitate, precum și îmbunătățirea accesului la apă curată. Documentul transpune în legislația națională Directiva (UE) 2020/2184 a Parlamentului European și înlocuiește prevederile specifice din Legea 458/2002.
Norma precizează că „pentru promovarea utilizării apei potabile furnizate la robinet, unitățile administrativ-teritoriale și furnizorii de apă vor implementa următoarele măsuri: (...) furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering”, fără alte detalii despre cum ar urma să fie pusă în aplicare efectiv măsura.
Intenția acestei măsuri este să ofere posibilitatea consumatorilor români de a solicita gratuit apă de la robinet în locații precum restaurantele. Deși inițial a fost o măsură de încurajare, acum aceasta va deveni o obligație, cu condiția ca apa să fie potabilă. Amendamentul aparține lui Virgil Popescu, Președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, care a declarat pentru avocatnet.ro că:
„Intenția a fost aceea de a da posibilitatea consumatorului român, atunci când merge la un restaurant, de exemplu, de a bea un pahar cu apă fără a fi nevoit să plătească pentru el. Așa încât, prin această prevedere, îi dăm posibilitatea de a putea cere, cu titlu gratuit, un pahar cu apă de la robinet. Textul inițial era de încurajare. Acum, însă, operatorul HoReCa va fi obligat să dea curs unei astfel de cereri. Evident, plecăm de la premisa de legalitate, că restaurantul are autorizația sanitar-veterinară în regulă, iar că apa este perfect potabilă”.
Comentarii articol (1)