Românii au plasat net (plasamente minus retrageri) peste 402 milioane de lei în fondurile de investiții mutuale, în ianuarie – ceea ce înseamnă, într-o singură lună, sau cât 41% din tot anul trecut, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).
Sunt peste 605.100 de investitori în fondurile mutuale românești, adică mai numeroși cu peste 31% decât erau la începutul lui 2023 și au o avere netă (active minus comisioane de administrare) de 20,9 miliarde de lei.
De asemeni, maximele istorice ale indicilor Bursei de Valori București (BVB) se succed săptămânal și exercită o atracție la care investitorii individuali rezistă cu greu. Cei cu portofolii mai mici de 20.000 de euro au devenit mai numeroși cu 5% în trimestrul trecut, ajungând la peste 123.400 la 31 decembrie.
La rândul lor, fondurile de pensii private facultative au atras peste 100.500 de noi investitori (+16%) de la începutul anului trecut și au înregistrat o creștere de 29% a activelor totale, până la mai mult de 4,87 miliarde de lei (aceasta și ca urmare profitabilității plasamentelor). Trebuie notat, totuși că numai 56.500 de investitori și-au și virat contribuțiile în februarie.
Semnele apetitului pentru investiții sunt clare și la capitolul titlurilor de stat pentru populație și la depozitele bancare la termen.
Statul vinde bine și la dobânzi real negative
Tot mai atractive au devenit și titlurile de stat dedicate populației. Ministerul Finanțelor (MF) a atras 844 milioane lei si 190 milioane euro numai prin cinci emisiuni de titluri de stat pentru populație din seria FIDELIS, derulate în cadrul primei oferte publice derulata din acest an.
Trebuie precizat că seria Fidelis este relativ exclusivistă, plasamentul minim fiind de 5.000 de lei, sau 1.000 de euro, pentru că titlurile sunt listate la Bursă și pachete mai mici ar fi descurajatoare pentru tipul de investitori specifici acesteia.
O anumită relevanță pentru o parte din investitorii din acest segment o are și informația că donatorii de sânge au cumpărat titluri de stat Fidelis în valoare de peste 135 milioane lei.
Ministerul Finanțelor a atras de la populația cu anumite resurse peste 26,2 miliarde lei (5,3 miliarde euro) prin cele 15 oferte derulate din august 2020 încoace. Nu a contat că, de pildă acum, dobânda de 7% promisă de stat pentru scadența 2025 tocmai fusese depășită de inflație.
Mai populară este oferta titlurilor de stat din seria tezaur, în care oricine poate cumpăra până în 11 aprilie și doar un titlu de un leu, cu scadenţe la 1 an, respectiv la 3 ani şi dobânzi anuale de 6,10%, respectiv 6,85%.
Fondurile mutuale. Investițiile personale urmează traseele ocolitoare ale încrederii
Când banii sunt mai mulți se văd mai bine și oportunitățile.
Salariul mediu net a crescut cu 14,2% în 2023 și cu 6,3% în termeni reali, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Alte majorări de venituri au stimulat creșterea disponibilităților bănești, iar deținătorii au căutat soluții de plasament după ce consumul a fost satisfăcut.
Și potențialul este 6 – 7 ori mai mare. Fondurile mutuale au atras peste 600.000 de oameni și, cel mai probabil dintre aceștia fac parte și cei care au făcut plasamente directe la bursă, de dragul principiului diversificării portofoliului. Dar circa 3,8 milioane de locuitori ai României ar putea investi la bursa, pentru că dispun de fondurile necesare, potrivit unei estimări citate recent de Horia Gustă, președinte al AAF.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)