- Lucrătorii mobili pot fi trimiși în delegație atunci când sunt deplasați temporar în afara ariei geografice obișnuite de lucru, având dreptul la indemnizația specifică.
- Indemnizația pentru mobilitate compensează inconvenientul deplasării constante, în timp ce indemnizația de delegare acoperă inconvenientul deplasării temporare în afara zonei obișnuite.
- Legislația nu interzice explicit cumularea indemnizației de mobilitate cu cea de delegare, acestea având scopuri diferite și putând fi acordate simultan.
Chiar dacă lucrătorul mobil se deplasează aproape constant, aceasta fiind o caracteristică a muncii sale, e posibilă inclusiv delegarea acestuia: să ne imaginăm că salariatul mobil își desfășoară activitatea într-o anumită zonă sau arie geografică obișnuită, dar este trimis temporar într-o altă arie, în afara celei obișnuite, pentru o perioadă determinată de timp (câteva zile, o săptămână). În atare situații, angajatul mobil este îndreptățit să primească și indemnizația de delegare, dat fiind faptul că e nevoit să se deplaseze cu munca într-o altă zonă decât cea stabilită în contractul său.
„Am un punct de lucru în Constanța și angajații mei prestează servicii de service pe raza județelor Constanța și Tulcea - sunt salariați mobili. Dar pe unul sau unii dintre acești îl / îi trimit la un moment dat în aria Iașiului pentru 6 - 7 zile sau o lună, pentru că am o urgență și e nevoie să-i trimit în zona respectivă. Pentru o asemenea ipoteză, când practic îl scot din aria lui obișnuită și îl trimit temporar într-o altă arie, din punctul meu de vedere suntem într-o ipoteză de delegație pentru această deplasare temporară; am primit la un moment dat o interpretare similară inclusiv de la un ITM. Practic, în interpretarea pe care pe care am primit-o, și inspectorii acceptau că ar fi posibil să am un salariat mobil, dar în funcție de situația lui și în funcție de ce scrie în contract și cum se desfășoară activitatea lui faptic, nu e exclus ca și el la rândul lui să poată fi delegat”, a punctat pe acest subiect, recent, Adriana Radu - Avocat Partener, Radu Opriș SPARL - în cadrul unui eveniment organizat de avocatnet.ro pe tema diurnelor.
În ceea ce privește dreptul la indemnizații, lucrurile stau în felul următor: un salariat mobil beneficiază, în baza clauzei de mobilitate, de prestații suplimentare în bani și/sau în natură, stabilite în contractul individual de muncă, care se acordă, în esență, tot timpul, deoarece salariatul este permanent în deplasare, legea fiind destul de clară în privința obligației de acordare a acestor prestații suplimentare angajaților mobili; pe de altă parte, atunci când un salariat este trimis în delegație, angajatorul este obligat să-i plătească cheltuielile de transport și cazare și o indemnizație de delegare, acordată, desigur, pe perioada delegării. Una dintre întrebările adresate în cadrul evenimentului a fost dacă aceste indemnizații, fiecare obligatorie în cazul său, pot fi cumulate la același angajat:
„Legislația nu este extrem de clară aici, e „tăcută” în ceea ce privește o astfel de situație de cumulare a celor două indemnizații, dar, cumva, concluzia la care am ajuns prin analiza textelor de lege și gândindu-ne logic este că și dacă-l trimit pe salariatul meu mobil într-o delegație, nu o să-i sistez prestația pentru clauza de mobilitate, întrucât ea este indicată în legislație mai degrabă a avea o un caracter permanent, fix”, a completat, în cadrul aceluiași eveniment, Mirela Păunescu, consultant fiscal, auditor financiar, expert contabil și conf. univ. dr. la ASE București.
Logica acestei interpretări este că indemnizația de mobilitate compensează inconvenientul general al deplasării constante (caracteristic mobilității), în timp ce indemnizația de delegare compensează inconvenientul specific generat de trimiterea temporară în altă locație, în afara ariei obișnuite de lucru - prin analogie cu un salariat cu loc fix care primește un spor pentru activitatea sa, acesta continuă să primească sporul chiar și atunci când este trimis în delegație. Recomandarea specialiștilor este solicitarea unei opinii, când e cazul, celor de la inspecția muncii.