Radu Savopol: „HoReCa a beneficiat, până acum doi ani, de o oarecare stabilitate legislativă, din punct de vedere fiscal. Din păcate, am avut o problemă majoră legată de TVA-ul la cafea, care a afectat întreaga industrie și a dus la mai multe procese pe această temă. Se pare că, la nivel de birocrație locală, lucrurile încep să se simplifice și ne apropiem ușor-ușor de o formă de normalitate. Totuși, rămân diferențe mari între autorități în ceea ce privește înțelegerea specificului activității. De exemplu, o cafenea de 25 m² nu poate fi tratată la fel ca un restaurant de 200 m² - nu e firesc să plătească aceeași autorizație de funcționare.”
2. avocatnet.ro: Ce modificări legislative s-ar putea face pentru a ajuta firmele din HoReCa?Radu Savopol: „Cred că este esențială simplificarea procesului de autorizare și o diferențiere clară între tipurile de locații din HoReCa. În ultimii 20 de ani au apărut numeroase concepte noi, inclusiv în România, diferite de ceea ce însemna clasicul HoReCa. Aceasta este evoluția și trebuie să o recunoaștem și să ținem cont de ea. Fiscalitatea tuturor locațiilor trebuie să fie corectă și uniform aplicată. Altfel apare concurența neloială între operatorii care plătesc TVA, taxe și impozite și cei care fiscalizează doar parțial sau deloc.
De asemenea, nu cred că trebuie să fim primii care implementează automat legi venite din UE, mai ales dacă ele nici măcar nu funcționează încă în țările dezvoltate. Trebuie să fim realiști, să analizăm ce este cu adevărat eficient și ce nu. Uneori, anumite legi nu fac decât să crească artificial costurile produselor și să complice activitatea antreprenorilor, făcându-ne astfel mai puțin competitivi față de alte piețe din domeniul HoReCa și turism.”
3. avocatnet.ro: Ce credeți că ar putea face mai bine firmele din HoReCa, apropo de modificarea legislației în vigoare în momentul de față?Radu Savopol: „Mă bucur să văd o creștere a numărului de firme din HoReCa ce aderă la asociații patronale. Este important să avem o voce comună, iar HORA a făcut acest lucru foarte bine în ultimii zece ani. Apar tot mai multe grupuri de companii care operează mai multe locații - ceea ce este un semn de stabilitate și dezvoltare. Pe de altă parte, stăm foarte bine și în zona locațiilor mici, independente, care au o poveste și dau personalitate industriei. Acestea sunt, de multe ori, «sarea și piperul» domeniului HoReCa din România.”