Mai precis, Curtea de Apel de la Craiova dorea să se stabilească dacă noțiunea de accident, cu raportare la art. 75 din Codul rutier, vizează atât accidentele de circulație provocate cu intenție, cât și din culpă sau doar pe cele cauzate din culpă.
Astfel, ICCJ a stabilit că, “în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 338 alin. (1) din Codul penal, noțiunea de «accident de circulație» la care se referă prevederile art. 75 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul rutier - n. red.), vizează exclusiv evenimentele rutiere produse din culpă sau fără vinovăție”.
La articolul 338, Codul penal stabilește sancțiunile pentru părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia. Concret, este prevăzut în Codul penal că părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la doi la șapte ani.
Apoi, la articolul 75 din Codul rutier este definit accidentul de circulație, care este, de fapt, evenimentul care întrunește cumulativ următoarele condiții:
- s-a produs pe un drum deschis circulației publice ori și-a avut originea într-un asemenea loc;
- a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puțin unui vehicul sau alte pagube materiale;
- în eveniment a fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare.
Comentarii articol (0)