Legislația actuală referitoare la jocurile de noroc condiționează eliberarea autorizației de funcționare a operatorilor de deținerea mijloacelor tehnice pentru baze de date cu persoanele autoexcluse (detalii găsești aici). Cu toate acestea, deși cadrul legal instituit prin OUG 82/2023 prevede posibilitatea autoexcluderii și a stabilit luna martie 2024 ca termen limită pentru implementarea unui registru actualizat în timp real al persoanelor autoexcluse destinat verificării accesului jucătorilor, acest mecanism rămâne nefuncțional.
Cauzele sunt absența unei proceduri de reglementare clare și a unui sistem informatic centralizat. Chiar Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) recunoaște pe pagina sa de internet că ”cadrul legal actual nu oferă o protecție completă pentru jucători, fiind necesară o intervenție legislativă care să corecteze omisiunile existente, să introducă termene clare pentru autoexcludere și să extindă obligațiile tuturor operatorilor, indiferent de mediul de desfășurare (land-based sau online)”.
Pentru a remedia aceste deficiențe, un proiect de ordin pus în dezbatere publică pe pagina de internet a ONJN privește aprobarea procedurii referitoare la primirea, procesarea și validarea cererilor de autoexcludere și a cererilor de retragere a consimțământului privind autoexcluderea din jocurile de noroc tradiționale.
Acest proiect vizează o reglementare mai detaliată și coerentă, completând cadrul legislativ existent (OUG 77/2009, modificată prin OUG 82/2023) pentru a asigura o aplicare unitară și eficientă a măsurilor de protecție. Noile reglementări impun organizatorilor obligația de a interzice accesul persoanelor autoexcluse și indezirabile, pe baza unei baze de date centralizate, gestionate și actualizate în timp real de către ONJN. Deși termenul inițial pentru operaționalizarea acestei baze de date a fost martie 2024, proiectul de ordin urmărește să asigure funcționalitatea acesteia și respectarea solicitărilor scrise de autoexcludere.
Procesul de autoexcludere este gândit să fie accesibil, cererile putând fi depuse la ONJN sau direct la operatori, inclusiv online. În paralel, se introduc prevederi pentru respectarea GDPR, incluzând dreptul la retragerea consimțământului și dreptul la ștergerea datelor. Propunerea ONJN urmărește, așadar, standardizarea procedurilor și definirea clară a obligațiilor.
Intervenția ONJN prin acest proiect de ordin vine și în contextul în care la Senat a fost înregistrată o propunere de modificare și completare a OUG 77/2009. Referitor la această inițiativă parlamentară, Federația Organizatorilor de Jocuri de Noroc consideră că aceasta ”nu rezolvă disfuncționalitățile actualei proceduri, ci aduce noi obligativități, care, în final, riscă să devină la fel de inutile, atât timp cât nu există infrastructura necesară pentru aplicarea sa”. Această perspectivă subliniază importanța demersului ONJN de a crea un cadru procedural funcțional.
La începutul anului, snoop.ro arăta că ONJN a confirmat primirea a peste 14.000 de cereri de autoexcludere și că Banca Națională a avertizat că cele mai multe plăți dintre toate cele făcute cu cardurile pe internet sunt făcute la pariuri și cazinouri online.
Comentarii articol (0)